استعمال دخانیات خطر ابتلا به بسیاری از بیماریها از جمله بیماریهای قلبی – عروقی، سرطان، آب مروارید، مشکلات دندانی و … را افزایش میدهد. نتایج یک مطالعه ژاپنی نشان میدهد که قرار گرفتن در معرض دود سیگار قبل و بعد از تولد با بروز اختلالات شنوایی در کودکان کم سن مرتبط است.
در این مطالعه حدود ۵۰ هزار کودک ۳ ساله که بین سالهای ۲۰۰۳ تا ۲۰۱۰ متولد شده بودند، مورد ارزیابی قرار گرفتند. در میان این کودکان ۸/۳ درصد آنها فقط در دوران بارداری در معرض دود سیگار قرار داشتند. ۳/۹ درصد کودکان در ۴ ماهگی فقط در معرض دود دست دوم قرار داشتند. دود دست دوم به معنای آن است که فرد دخانیات مصرف نمیکند، اما در معرض دود سیگار دیگران قرار میگیرد. ۰/۹ درصد نیز هم در دوران بارداری و هم در ۴ ماهگی با دود سیگار تماس داشتند.
شیوع اختلالات شنوایی در ۳ سالگی ۴/۶ درصد بود. خطر ابتلا به این اختلالات در کودکانی که در دوران بارداری در معرض دود سیگار بودند و در کودکانی که در ۴ ماهگی در معرض دود دست دوم بودند به ترتیب ۶۸ و ۳۰ درصد بالاتر بود. در کودکانی که هم در دوران بارداری و هم بعد از تولد (۴ ماهگی) با دود سیگار در تماس بودند احتمال بروز اختلالات شنوایی ۲/۴ برابر بیشتر بود.
اگرچه دستورالعملهای فعلی استعمال دخانیات در دوران بارداری و در حضور کودکان را منع میکند، اما هنوز هم تعدادی از زنان در دوران بارداری دخانیات مصرف میکنند و بسیاری از کودکان کم سن در معرض دود دست دوم قرار دارند. نتایج حاصل از مطالعه حاضر به وضوح نشان میدهد که عدم استعمال دخانیات در دوران بارداری و بعد از آن خطر مشکلات مرتبط با شنوایی را در کودکان کاهش میدهد. بنابراین، باید مداخلات قوی جهت پیشگیری از استعمال سیگار در این دورانها انجام شود.
منبع:
Calistus Wilunda et al. Paediatric and Perinatal Epidemiology 2018.