سالانه میلیونها نفر مشکلات بینایی را تجربه میکنند. برخی از این مشکلات منجر به کاهش دائمی بینایی یا نابینایی میشوند، اما برخی دیگر به کمک عینک یا لنز قابل اصلاح هستند. تخمین زده میشود که بین سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۵۰ تعداد افراد مبتلا به به بیماریهای چشمی، مانند دژنراسیون وابسته به سن ماکولا (AMD)، آب مروارید (کاتاراکت)، رتینوپاتی دیابتی و آب سیاه (گلوکوم) دو برابر خواهد شد.
نکاتی که به حفظ سلامت چشمها کمک میکنند، عبارتند از:
۱- معاینه منظم چشم
بهترین راهکار برای مراقبت از چشمها معاینه منظم است. اگرچه ممکن است چشمها سالم به نظر برسند، اما بدون مراجعه به چشم پزشک نمیتوان به صورت ۱۰۰ درصد در این مورد مطمئن بود.
معاینه چشم نه تنها نیاز به زدن عینک را مشخص میکند، بلکه میتواند به تشخیص زودهنگام بیماریهای چشم کمک کند.
۲- مصرف مواد غذاهای مفید برای سلامت چشمها
پیروی از رژیم غذایی سرشار از میوه و سبزی به حفظ سلامت چشم کمک میکند. سبزیجات برگ سبز تیره مانند اسفناج حاوی آنتیاکسیدانهای لوتئین و زآگزانتین بوده و از بروز آب مروارید جلوگیری میکند.
شواهد نشان میدهد که انگور میتواند در حفظ سلامت چشم نقش داشته باشد. رژیم غذایی حاوی انگور از شبکیه در برابر اثرات مخرب استرس اکسیداتیو محافظت کرده و از بروز AMD جلوگیری میکند.
مصرف ماهیهای حاوی امگا ۳ مانند سالمون و ساردین نیز در بهبود التهاب سطحی چشم و علائم تحریک چشم که با خشکی متوسط تا شدید چشم مرتبط است، نقش دارد.
۳- حفظ وزن در محدوده طبیعی
اضافه وزن و چاقی خطر دیابت را که منجر به کاهش بینایی میشود، افزایش میدهد. برای کنترل وزن از طریق پیروی از رژیم غذایی سالم و ورزش منظم و درنتیجه حفظ سلامت چشمهای هیچ وقت دیر نیست.
تحقیقات نشان داده کاهش وزن میتواند روند آسیب چشمها را که بر اثر دیابت، پرفشاری خون و چاقی ایجاد شده، معکوس نماید. همچنین مشخص شده که فعالیت بدنی خطر ابتلا به آب سیاه یا گلوکوم را ۷۳ درصد میکاهد.
۴- استفاده از عینک آفتابی
عینک آفتابی از چشمها در مقابل اشعه ماوراءبنفش خورشید محافظت میکند. توصیه میشود عینک آفتابی از مراکز معتبر خریداری شده و قادر به مسدود کردن ۹۹ تا ۱۰۰ درصد اشعه ماوراءبنفش باشد.
۵- استراحت چشمها
اگر ساعات زیادی را در طی روز با کامپیوتر کار میکنید، ممکن است فراموش کنید پلک بزنید. درنتیجه چشمها خسته میشوند. پیشنهاد میشود هر ۲۰ دقیقه که به صفحه کامپیوتر نگاه کردید، به مدت ۲۰ ثانیه به نقطه دیگری که در فاصله حدود ۶ متری شما قرار دارد نگاه کنید.