سطوح بالای کلسترول با سخت شدن شریانها و درنتیجه افزایش خطر بیماری قلبی، حمله قلبی و سکته مغزی در ارتباط است. برخی عوامل که احتمال افزایش کلسترول خون را افزایش میدهند، عبارتند از:
۱- نداشتن فعالیت بدنی
ورزش منظم یک راهکار موثر در کنترل میزان کلسترول خون است. ۴۰ دقیقه پیادهروی، شنا و یا دوچرخهسواری، به صورت ۳ تا ۴ بار در هفته، در کنترل کلسترول خون موثر است.
۲- نشستن طولانی مدت
حتی اگر به طور منظم ورزش کنید، نشستن طولانی مدت خطر چاقی، بیماری قلبی و پرفشاری خون را افزایش میدهد. همچنین سبب کاهش کلسترول خوب (HDL) و افزایش تریگلیسرید خون میشود. اگر به علت شغل خود بیشتر اوقات پشت میز نشستهاید هر ۳۰ دقیقه یکبار بلند شده و کمی راه بروید.
۳- استعمال سیگار
سیگار HDL را کاهش داده و احتمال پرفشاری خون، دیابت و بیماری قلبی را افزایش میدهد. قطع مصرف سیگار به بهبود کلسترول خون و حفاظت از شریانها کمک میکند.
۴- اضافه وزن و چاقی
اضافه وزن، به خصوص در ناحیه شکم، سبب افزایش سطوح کلسترول بد (LDL) و کاهش HDL میگردد. کاهش ۱۰ درصد وزن بدن به بهبود کلسترول خون کمک میکند.
۵- دریافت زیاد چربیهای اشباع
چربی اشباع که در گوشت قرمز، خامه، لبنیات پرچرب و روغن پالم یافت میشود سبب افزایش LDL میشود. به منظور کاهش دریافت چربی اشباع قبل از مصرف گوشت چربیهای قابل مشاهده آن را جدا کرده و از لبنیات کمچرب استفاده کنید. اگر LDL خون شما بالا است، چربی اشباع نباید از ۶ درصد کالری دریافتی روزانه بیشتر باشد.
۶- دریافت زیاد چربی ترانس
این نوع چربی در غذاهای سرخ شده، فستفود، کیک و کلوچه و روغنهای جامد یافت میشود. چربی اشباع سبب افزایش LDL و کاهش HDL میشود.
۷- عدم دریافت فیبر
فیبر به دو صورت محلول در آب و غیرمحلول در آب وجود دارد. هر دو نوع فیبر برای سلامتی قلب مفیدند، اما فیبر محلول در کاهش LDL نقش بسزایی دارد. فیبر در میوهها، حبوبات، جو دوسر و سبزیجات یافت میشود.
۸- ابتلا به سایر بیماریها
بیماریهایی مانند دیابت، بیماری کلیوی، بیماری کبدی و کمکاری تیروئید با افزایش کلسترول مرتبط هستند. کنترل این بیماریها به حفظ کلسترول خون در محدوده طبیعی کمک میکند