به گفته محققان دانشگاه کلمبیا مواجهه با برخی فتالاتها در اوایل دوران کودکی میتواند با کاهش عملکرد غده تیروئید در دختران ۳ ساله مرتبط باشد. فتالات گروهی از مواد شیمیایی است که تصور میشود میتواند سبب اختلال در سیستم غدد درونریز شود و به طور گسترده در محصولات مصرفی مانند اسباببازیهای پلاستیکی، مصالح ساختمانی و شامپوها یافت میشود.
در این پژوهش میزان ۵ نوع فتالات و دو هورمون تیروئید در ۲۲۹ زن در طول دوران بارداری و ۲۲۹ کودک در سن ۳ سالگی اندازهگیری شد.
نتایج نشان داد در دختران سطوح پایینتر هورمون تیروئید فعال (تیروکسین آزاد یا FT4) با متابولیتهای فتالات مرتبط بود. غده تیروئید در تکامل مغز نقش دارد. مطالعات گذشته نشان داده بودند که بین مواجهه با فتالات در دوران قبل از تولد و خطر کاهش IQ در سن ۷ سالگی، آسم دوران کودکی و اختلال در تکامل حرکتی و روانی کودکان پیشدبستانی ارتباط وجود دارد.
محققان این نکته را یادآوری میکنند که اختلال تیروئید در زنان نسبت به مردان شایعتر بوده و این امر زنان را، حتی در اوایل دوران کودکی، در مقابل مواد شیمیایی که سبب اختلال در غده تیروئید میشوند، آسیب پذیرتر میسازد. این نکته میتواند توضیح دهد که چرا در مطالعه حاضر ارتباط بین مواجهه با فتالات با اختلال عملکرد تیروئید در دختران مشاهده شد.
محققان توصیه میکنند والدینی که کودکان کم سن دارند باید از استفاده از محصولات حاوی فتالات مانند شامپوهای حاوی فتالات، لاک ناخن و کفپوشهای وینیل اجتناب کنند.
منبع:
Morgenstern R et al. Environment International 2017; Volume 106: Page 11-18