-
نویسندهنوشتهها
-
۷ دی، ۱۳۸۹ در ۰۲:۳۵ #69531azyمشارکت کننده
استئوپروزیس ( پوکی استخوان )
استئوپروزیس از جمله شایعترین بیماریهای استخوانی است که زنان و مردان را درگیر می کنند. این بیماری با افزایش سن ایجاد می شود. خوشبختانه با انجام اقداماتی خاص می تـوان شانس بروز این بیماری را تا حد قابل ملاحظه ای کاهش داد و از بروز شکستگیهای استخوانی که در بسیاری از موارد سبب ناتوانی فرد می شود جلوگیری کرد. اگر فردی نیز مبتلا به استئوپزوز باشد داروهای جدیدی وجود دارند که می توانند روند پیشرفت این بیماری را کاهش داد یا متوقف سازند.
سن تنها فاکتور خطر بروز پوکی استخوان نیست. سایر بیماریها و حتی بعضی داروها نیز می توانند منجر به بروز این بیماری شوند. آزمایشات تشخیصی ساده ای نظیر تست اندازه گیری دانستیه استخوان می توانند اطلاعات با ارزشی را در مورد قدرت استخوان به فرد بدهند. داروهای جدیدی نیز وجود دارند که می توانند سبب کاهش پیشرفت پوکی استخوان شوند.
· پوکی استخوان چیست؟
پوکی استخوان یک نوع بیماری بی سروصدای استخوانها است که سبب ضعیف شدن آنها شده و آنها را مستعد شکستگی می کند. استخوان نیز همانند سایر بافتهای بدن، بافتی فعال بوده و مرتب در حال تغییرات است به گونه ای که بافتهای قدیمی تخریب شده، و توسط بافت استخوانی و جدید جایگزین می شوند. بعد از سن 30 سالگی با تغییر تعادل میان تخریب بافت استخوانی در ساخته شدن بافت جدید ، آرام آرام استخوانها قدرت خود را از دست می دهند. در این سنین میزان تخریب بیشتر از ساخته شدن خواهد بود و در نتیجه رفته رفته استخوانها نازکتر و ضعیفتر می شوند. بیماری کاملاً بی سر و صدا و خاموش است زیرا تا زمان بروز شکستگی در استخوان، فرد بیمار هیچگونه علامتی نخواهد داشت.در صورت وجود پوکی استخوان حتی با کوچکترین ضربه نیز استخوانها دچار شکستگی خواهند شد. شایعترین محلهای شکستگی، ستون مهره ها،مچ دست و لگن می باشد. شکستگیهای ستون فقرات و بخصوص لگن ممکن است منجر به بروز دردهای مزمن، ناتوانائیهای طولانی مدت و حتی مرگ شوند . هدف از درمان پوکی استخوان در مرحله اول پیشگیری از بروز این شکستگیها می باشد.
علل پوكي استخوان
جنس، يائسگي، سابقه فاميلي، وزن و اندازه استخوان، بيماريها، مصرف داروها، عدم تحرك، سيگار كشيدن و كمبود كلسيم و ويتامين در مواد غذايي از ديگر دلايل ابتلا به پوكي استخوان است. در واقع زنان بيش از مردان به پوكي استخوان و شكستگي مبتلا ميشوند و هر چقدر يائسگي در فرد زودتر آغاز شود بروز پوكي استخوان شديد ميشود.
از طرفي سابقه فاميلي و وراثت نيز در اين امر مؤثرست؛ همچنين زناني كه بسيار لاغرند و استخوانبندي ظريفي دارند بيش از زنان چاق يا افرادي كه اسكلتبندي درشتي دارند مستعد پوكي استخوان هستند.
علاوه بر اين موارد، پوكي استخوان به طور ثانويه در افرادي كه اختلالات هورموني و متابوليسمي مانند بيماريهاي مزمن كبد و كليه، ديابت نوع يك و اختلال رشد و هورمونهاي جنسي دارند بيشتر ديده ميشود.
همچنين، از عوارض مصرف طولاني مدت داروهاي حاوي كورتون نيز بروز پوكي استخوان است. دو سوم بافت استخوان از كلسيم و مواد معدني تشكيل شده است
· علائم
فاکتورهای زیادی وجود دارند که سبب بروز پوکی استخوان و شکستگی ناشی از آن می شوند، بعضی از این فاکتورها قابل تغییر می باشند اما بعضی دیگر خیر. شناخت فاکتورهای خطر در فرد بسیار مهم می باشند، زیرا می توان با شناسایی این فاکتورها و انجام اقدامات خاص شانس بروز پوکی استخوان را تا حد ممکن کاهش داد.
فاکتورهای خطر اصلی شامل سن بالا ( معمولاً از 30 سالگی شروع می شود اما بعد از 50 سالگی تشدید می یابد. ) ، نژادهای غیر سرخپوست و سفید آسیایی، وجود ساختارهای استخوانی کوچکتر، سابقه خانوادگی مثبت و یا وجود شکستگیهای ناشی از پوکی استخوان در والدین یا هم خونها ، وجود شکستگیهای قبلی ثانویه به ضربات اندک بخصوص بعد از سن 50 سالگی ، اختلال و کمبود در هورمونهای جنسی بخصوص کمبود استروژن در زنها و نیز در مردها، بی اشتهایی عصبی، اعتیاد به الکل، دریافت کلسیم و ویتامین D اندک در رژیم غذایی، بی تحرکی و کمی فعالیتهای بدنی، بعضی داروهای خاص نظیر کورتون ها، تجویز بیش از حد هورمونهای تیروئیدی، هپارین و ضدانعقادهای دیگر، داروهای ضد تشنج خاص نظیر فنی توئین و وجود بیماریهای خاصی می توانند بر روی استخوان تأثیر گذارند، نظیر بیماریهای هورمونی ( پرکاری تیروئید، کم کاری غده پاراتیروئید و بیماری کوشینگ) و بیماریهای التهاب مفصلی.
· تشخیص پوکی استخوان چگونه است؟
یک روش تشخیصی ساده، در اندازه گیری دانسیته و تراکم استخوان در قسمتهای مختلف بدن نظیر ستون مهره ها و لگن می باشد که می تواند به تشخیص پوکی استخوان کمک کند. از روشهای عکسبرداری خاصی می توان جهت تشخیص استفاده نمود.
· درمان پوکی استخوان چگونه است؟
به منظور حفظ سلامت استخوانها باید اقدامات زیر را انجام داد .
– مطمئن شوید که دریافت کلسیم در رژیم غذایی شما کامل و به مقدار کافی می باشد.
– به مقدار کافی ویتامینD دریافت کنید، زیرا این ویتامین برای جذب کلسیم و حفظ قدرت استخوانها لازم است.
– حتماً فعالیت های منظم بدنی ، بخصوص فعالیتهایی که در آنها وزن بدن به استخوانها فشار می آورد، داشته باشید.
– روشهای داروئی خاصی نیز وجود دارند که می توان از آنها جهت پیشگیری یا درمان پوکی استخوان، استفاده نمود. این داروها شامل : بیس فسفوناتها، کلسیتوئین، روشهای هورمون درمانی یا استروژن درمانی می باشد.
· پیشگیری
تغییر روش زندگی، بهترین وسیله پیشگیری از بروز پوکی استخوان می باشد.
نکاتی که باید همواره به خاطر داشت:
– اطمینان از دریافت کافی کلسیم و ویتامینD از طریق رژیم غذایی
– انجام فعالیتهای بدنی منظم
– حذف مسائلی که در زندگی شانس بروز پوکی استخوان را افزایش می دهد.
۷ دی، ۱۳۸۹ در ۰۴:۳۳ #96384madjdمدیرکلممنون
و اطلاعات بیشتر در لینکhttps://novindiet.com/Article.aspx?article=260۷ دی، ۱۳۸۹ در ۰۹:۰۵ #96401azyمشارکت کنندهبه به دستتون درد نکنه اطلاعات کامل شد
-
نویسندهنوشتهها
- شما برای پاسخ به این موضوع باید وارد شوید.