CLA یعنی اسید لینولئیک کونژوکه یک اسید چرب از خانواده اسیدهای چرب ضروری برای بدن هستند. CLA به طور معمول در معده نشخوارکنندگان از پیش سازهای موجود در معده به وسیله باکتری ها و آنزیم های خاصی سنتز می شود. عمده ترین ایزومر CLA ایزومرسیس ۹ترانس ۱۱معرفی شده است که گوشت و شیر حیوانات نشخوارکننده منابع غنی این ماده هستند؛ البته جیره غذایی این حیوانات تاثیر بسزایی در میزان تولید CLA و در نتیجه مقدار آن در فرآورده های گوشتی و شیری دارد. در این میان ثابت شده میزان CLA در شیر گاوهایی که از علوفه طبیعی تغذیه می کنند تا میزان ۵برابر نسبت به شیر گاوهایی که از مواد مصنوعی استفاده می کنند، بیشتر است.
برخی محققان بروز چاقی های مفرط در امریکا و کشورهای پیشرفته و صنعتی امروزی را با کاهش میزان CLAدر رژیم غذایی مردم به علت نوع جیره غذایی دامها و درنتیجه کاهش CLA در شیر و گوشت این حیوانات مرتبط می دانند، در حالی که این اسید چرب به عنوان یک ترکیب ضدچاقی در کاهش بافت چربی تاثیر بسزایی دارد.
در سالهای اخیر، تحقیقات گسترده ای روی خواص مختلف این اسید چرب انجام شده است که از مهمترین آنها می توان خاصیت ضدسرطانی ، تاثیر این اسید چرب روی افزایش سطح انسولین در بیماران دیابتی ، کاهش کلسترول خون و تقویت سیستم ایمنی را نام برد. خواص ضد سرطانی این نوع اسید چرب بخصوص درباره سرطان سینه و پروستات به اثبات رسیده است. ضمن آن که مصرف این ماده تاثیر بسیاری بر کاهش بافت چربی و بهبود نسبت بافت عضلانی به بافت چربی دارد. هم اکنون طرح گسترده ای روی تاثیر CLAبر کلسترول خون نیز در حال انجام است.
پریسا دامغانیان- کارشناس ارشد تغذیه و رژیم درمانی