-
نویسندهنوشتهها
-
۱۷ تیر، ۱۳۸۹ در ۰۵:۵۲ #67830zahra jamshidiمشارکت کننده
در حال حاضر اولین علت مرگ و میر در کشور را بیماری های قلبی- عروقی تشکیل می دهد که متاسفانه در حدود 35 تا 45 درصد از مرگ و میرهای کل جامعه را شامل می شود. این در حالی است که تعداد زیادی از بیماران قلبی در ناامیدی بقیه ی زندگی را سپری می نمایند.
عوامل خطرساز در بیماری های قلبی-عروقی شناخته شده هستند و شامل مصرف سیگار، فشار خون بالا، کلسترول بالا، تغذیه ی ناصحیح، فعالیت نکردن (ورزش نکردن)، چاقی (به خصوص چاقی شکم)، استرس و… می باشند.
طبق توصیه ی انجمن قلب آمریکا که انجمنی علمی و معتبر است، فقط تغذیه و فعالیت مناسب موجب کنترل شش عامل از عوامل فوق می گردد.
هر کدام از این عوامل لازم است در جای خود مورد بحث قرار گیرند و هر یک دارای اهمیت خود می باشند. اما جراحان قلب هر روز صحنه های غم انگیز گرفتگی عروق کرونر را زیر تیغ جراحی تجربه می کنند و انسان های مضطرب، نگران و دردمندی را در اتاق عمل ملاقات می کنند، اگر از آنها سوال شود باید به چه چیزی بیشتر اولویت داد، ضمن تاکید مجدد به همه ی موارد فوق مشکل کنونی جامعه را به تغذیه ناسالم و در راس آن مصرف روغن نباتی جامد مربوط می دانند.
روغن نباتی جامد در اصل روغن مایع بوده که به منظور پایدار نمودن و افزایش مقاومت آن در برابر حرارت، هیدورژنه می شود. اما این پدیده که به صورت ناقص صورت می گیرد موجب بروز یک تغییر فیزیکی در اسیدهای چرب آن شده و لذا ایزومرهای سیس تبدیل به ترانس می شود.
امروزه مشخص شده که یکی از عوامل خطرساز در بروز بیماری های قلبی-عروقی (آترواسکلروز) مصرف همین اسیدهای چرب ترانس می باشد.
طبق توصیه ی انجمن دارو- غذای آمریکا، حداکثر میزان مجاز مصرف این اسید چرب 2 درصد می باشد. اگر این میزان به 4 درصد برسد، بیماری های قلبی- عروقی به مقدار 25 تا 40 درصد افزایش می یابد. بر اساس گزارشی از دپارتمان تغذیه و اپیدمیولوژی دانشگاه هاروارد، شواهدی نشان دهند ه ی این واقعیت است که مصرف اسیدهای چرب ترانس در دهه های اخیر در بروز اپیدمی بیماری های عروق کرونر در قرن بیستم نقش اساسی دارد.
مطالعات زیادی در کرمانشاه در مورد میزان اسیدهای چرب ترانس در روغن های نباتی جامد و کره های نباتی انجام شده است.این مطالعات نشان داده است که به طور متوسط 35 تا 40 درصد از روغن های جامد نباتی و بیش از 20 درصد از کره های نباتی را اسیدهای چرب ترانس تشکیل می دهند. از طرفی دیگر اصولاً باید مجموعه ی اسیدهای چرب ترانس و چربی های اشباع در هر روغنی کمتر از 30 درصد باشد.
در حالی که در روغن های جامد نباتی ایران مجموعه ی اسیدهای چرب ترانس و چربی اشباع شده به طور متوسط 60 تا 70 درصد می باشد، به عبارتی دیگر 60 تا 70 درصد از وزن روغن های نباتی را عوامل مخرب و ایجاد کننده ی بیماری قلبی تشکیل می دهد.
-
نویسندهنوشتهها
- شما برای پاسخ به این موضوع باید وارد شوید.