-
نویسندهنوشتهها
-
۲۳ تیر، ۱۳۹۴ در ۰۵:۲۵ #90207z.yariمشارکت کننده
به طور طبيعي با افزايش سن اشتها كم ميشود. كاهش اشتها باعث ميشود افراد بیشتر در معرض لاغری و تحلیل بافتهای عضلانی قرار گيرند. لاغری نيز مانند چاقي مضر است. لاغری و کمبودهای تغذیهای ميتواند همراه با عوارضي مثل زخم بستر، اختلال مغزي، افت فشارخون هنگام بلند شدن، عفونت و كمخوني باشد. افراد دچار لاغری با شدت بالا، بيشتر در بيمارستان بستري ميشوند. همچنين اين افراد در انجام اعمال شخصي خود نيازمند كمك بيشتري بوده و به دلیل ضعف عضلانی، احتمال افتادن و زمين خوردن در آنها بیشتر است که در این صورت احتمال شکستگیها که ترمیم آنها نیز دور از انتظار است، افزایش مییابد. لذا شناخت و درمان بیاشتهایی در افراد مسن بسيار مهم است.
درمان بياشتهايي در افراد مسن نيازمند بررسي همه جانبه از نظر وجود بيماري زمينهاي، مصرف داروهائي كه باعث كاهش اشتها ميشوند، وجود اختلالات بلع غذا، افسردگي و … میباشد.نکات تغذیهای
اگر فرد سالمند به علت مشکلات دندانی و دهانی نمی تواند بجود و این مشکل سبب بیاشتهایی او شده است، میتواند به جای میوههای تازه از آبمیوه و میوه نرم شده، کمپوت، پالوده سیب، هلو و گلابی و به جای سبزیهای خام از آب سبزیجات مثلا هویج و سبزیهای پخته و له شده استفاده کند. به جای گوشت، گوشت چرخ کرده و تخم مرغ، شیر، پنیر، ماست و غذاهایی که با شیر درست میشوند، انتخابهای راحتتری برای خوردن هستند. به جای نانهای ضخیم و غیر قابل جویدن که خوردنشان سخت است، از غلات پخته مانند برنج، کلوچههای نرم و نان لواش استفاده کند. ترید کردن نان در غذاهای مایع، راه دیگری برای استفاده از این نانهاست.
احساس تنهایی در سالمندان خود میتواند عاملی برای بیاشتهایی آنها باشد و حتی این حس تنهایی مانع میشود تا تنها فقط برای خودشان آشپزی کنند. شاید غذاها به نظر یک سالمند تنها، خیلی بیمزه و یا حتی بدمزه باشند. این مسئله ممکن است به علت استفاده از داروهای مصرفی رخ دهد و یا یک مشکل طبیعی به علت بالا رفتن سن و کم شدن حساسیت ذائقه باشد. برای حل این مشکل تا حد امکان، باید غذا را در کنار اعضای خانواده و یا دوستان صرف کرد. گروهی را با سایر دوستان سالمند خود تشکیل داد و غذای خود را به شکل دورهای در کنار هم صرف نمود.
با پزشک در مورد داروهای مصرفی مشورت شود تا در صورت تاثیر آنها بر روی اشتها، داروها را تغییر دهد.
با افزودن انواع ادویهجات، چاشنیهای گیاهی و آبلیمو به غذا، طعم غذا مطلوب تر شده و اشتها برای غذا تحریک میشود.
برای افزایش اشتهای سالمندان لاغر، غذا در بشقاب بزرگتر کشیده شود و از سبزیهای رنگی (هویج، گوجه فرنگی، فلفل دلمهای و…) در غذا ترجیحاً به شکل پخته استفاده شود.
تا حدی که مقدور است سالمند باید غذارا در محیطی دلپذیر و مناسب میل کند تا اشتها به اندازه کافی تحریک وغذای کافی میل شود.
بافت و قوام غذا باید به گونهای باشد که سالمندان بتوانند به راحتی آن را بجوند و مشکلی از نظر بلع نداشته باشند.
گاهی احساس نفخی که پس از مصرف برخی از مواد غذایی نظیر حبوبات ایجاد میشود، سبب میشود که سالمند میلی به مصرف آنها نداشته باشد. این خودداری سبب محرومیت از برخی مواد مغذی مانند ویتامینها، کلسیم، فیبر و پروتئین میشود. برای جلوگیری از نفخ بهتر است حبوبات از شب قبل خیسانده شود و هنگام پخت آب آن دور ریخته شود. -
نویسندهنوشتهها
- شما برای پاسخ به این موضوع باید وارد شوید.