-
نویسندهنوشتهها
-
۱۹ آبان، ۱۳۹۲ در ۰۸:۴۷ #80272zahra jamshidiمشارکت کننده
شیر و فراوردههای لبنی، عمدهترین منابع تامین کلسیم بدن و برای رشد، ترمیم استخوانها و تامین عملکرد آنزیمها و… مورد نیاز هستند. غیر از کلسیم، شیر تأمینکننده انواع ویتامینها از جمله ویتامین A، ویتامینهای گروه B و ویتامین D نیز است…
معمولاً برای مصرف روزانه چه نوع شیری انتخاب میکنید: پاستوریزه، استریلیزه، کمچرب، پرچرب، غنیشده، طعمدار، شیر لاکتوز یا شیرهای لذیذ محلی؟ اما شاید اینجا این سۆال مطرح شود که چه تفاوتی میان این شیرها وجود دارد؟ کدامیک حاوی کلسیم و ریزمغذیهای بیشتری است؟ آیا میتوان شیر را جایگزین آب آشامیدنی کرد؟ اصلاً چه شیری برای مصرف روزانه مناسب است؟
طبق تحقیقات انجامشده سرانه مصرف محصولات لبنی در ایران تقریباً یکچهارم سرانه مصرف آن در اروپاست. به همین دلیل است که اغلب کودکان امروزی توان مقاومتی پایینی در برابر عوامل بیماریزا دارند اما باید بدانید و آگاه باشید که مصرف شیر و فرآوردههای آن، نیاز روزانه بدن ماست. به گفته متخصصان علوم غذایی، کودکان زیر هفت سال به 1.5 لیوان، نوجوانان بین هفت تا 12سال و افراد بالغ به دو لیوان، پسرها در سن بلوغ به سه لیوان، دخترها در همین سن به 2.5 لیوان و خانمهای شیرده و باردار به 3.5 لیوان شیر در روز نیاز دارند. ناگفته نماند مصرف این مقدار شیر باید همراه با سایر فرآوردههای لبنی باشد.
نوشیدن شیر به جای آب و در کنار آن مصرف زیاد ماست، دوغ، پنیر، خامه و کشک موجب دریافت بیش از حد کلسیم و کمبود برخی ریزمغذیها میشود و این خود عامل برهم خوردن واکنش بین سلولی و در نهایت گرفتگی عضلات و مشکلات دیگر خواهد شد.
شیر پاستوریزه اولویت دارد
برخی افراد برای مصرف روزانه خانواده به ویژه کودکان شیرهای استریلیزه (با ماندگاری بیشتر) را به انواع پاستوریزه ترجیح میدهند؛ اما در مقابل عدهای هم با این تصور که برای افزایش ماندگاری این محصول از مواد نگهدارنده استفاده میشود از مصرف آن خودداری میکنند، اما باید بدانید شیرهای استریلیزه حاوی مواد افزودنی نبوده و تنها فرآیند حرارتدهی بالا باعث افزایش ماندگاری آن میشود.
البته این شیرها در مقایسه با انواع پاستوریزه در حین حرارت به میزان زیادتری پروتئینهای محلول و ویتامینهای حساس به حرارت همچون ویتامینهای B و C خود را از دست داده و گرم کردن و جوشانیدن مجدد آن در زمان مصرف میتواند از قدرت جذب کلسیم بکاهد.
نکته مهمتر آنکه به محض باز کردن بستهبندی این شیرها و تبادل هوایی در آن، شرایط ماندگاری آن همچون سایر شیرهای پاستوریزه شده و تنها به مدت دو تا سه روز آن هم در داخل یخچال قابل نگهداری است. پس بهتر آنکه برای مصرف روزانه از شیرهای پاستوریزه استفاده کنید.
شیر کمچرب، مغذیترین نوشیدنی
به طور طبیعی چربی شیر 3.5 درصد است. شیرهایی با چربی بالاتر از 2.5 درصد پرچرب و پایینتر از آن کمچرب محسوب شده و آن دسته از شیرهایی که بین 0.5 ـ 0.1 درصد چربی دارد را در اصطلاح شیر خامه گرفته گویند.
شیرهای با 1.5 درصد چربی برای افرادی که تحرک کافی دارند و چربی خون بالا و بیماری زمینهای ندارند، مناسب است.
شیرهای 2.5 درصد برای کودکان، ورزشکاران و افرادی که پرتحرکند و شغلهای سنگین دارند توصیه میشود و شیر خامه گرفته بهدلیل چربی اشباع صفر، نداشتن کلسترول و دارا بودن کلسیم و فسفر بالا مغذیترین شیر به شمار میرود و میزان انرژی آن 10 تا 30 کالری از سایر شیرهای کمچرب پایینتر است و مصرف روزانه آن پیشنهاد میشود.
-
نویسندهنوشتهها
- شما برای پاسخ به این موضوع باید وارد شوید.