-
نویسندهنوشتهها
-
۲۱ دی، ۱۳۸۹ در ۰۹:۱۰ #69661azyمشارکت کننده
خواص سماق
نام علمی سماق Rhus coriaria است که در قدیم به آن “سماک” نیز میگفتند. در حقیقت فارسی آن سماک و عربی آن سماق است.
میوهی سماق پس از کوبیدن به عنوان چاشنی، همرا با غذاهایی مانند کباب استفاده میشود.
این گیاه اغلب در مناطق مدیترانه، جنوب ایتالیا و آسیای شرقی به ویژه در ایران دیده می شود. انواع متنوعی دارد که برخی از آنها جنبه ی تزیینی داشته و اگر حواسمان نباشد، می تواند موجب مسمومیت و خارش گردد. در یونان باستان از چوب سماق برای رنگ آمیزی پارچههای پشمی استفاده میشده است و در کشور ایتالیا از این گیاه برای رنگ دادن به چرم استفاده می کردند. در برخی از کشورها از سماق نوشیدنی تهیه می کنند که برای تسکین درد معده و اختلالات گوارشی موثر است. سماق از نظر طب قدیم، سماق سرد و خشک است. حال خواص سماق عبارتند از : – خاصیت ضد میكروبی دارد. – خاصیت آنتی اکسیدانی دارد. آنتی اکسیدان ها موادی هستند که از عمل رادیکال های آزاد در بدن جلوگیری می کنند. رادیکال های آزاد با تخریب سلول های بدن نقش مهمی در بروز انواع سرطان دارند. بنابراین آنتی اکسیدان ها از بروز سرطان ها جلوگیری می کنند. – برای بیماران دیابتی مفید است، زیرا یكی از عوامل به وجود آمدن عوارض مختلی در دیابتی ها، تركیب شدن گلوكز (قند خون) با پروتئین های حیاتی بدن است كه به تغییر ساختار شیمیایی و عملكرد این پروتئین ها می انجامد. مطالعات نشان می دهد كه سماق تا 81 درصد از بروز این فرایند جلوگیری می كند. – برای دندان درد مفید است. – اشتها را تحریک میکند. – به دلیل داشتن تانن فراوان، قابض و پاک کننده معده میباشد. – خاصیت ادرارآور یا دیورتیک دارد. – تب را پایین می آورد. – در درمان بیماریهای روماتیسمی و نقرس موثر است. – خون را تصفیه می کند و مواد زائد خون (مانند اوره) را دفع می کند. – لثهها را تقویت کرده و آنها را محکم می سازد. – برای برطرف شدن تهوع و بی اشتهایی مفید است. – تقویت کننده ی دستگاه گوارش است. – از خونریزی معده جلوگیری میکند. پودر سماق – علت افزودن سماق به کباب این است که خوردن گوشت کباب شده باعت تولید آنزیمهایی در بدن میشود كه مضر هستند. سماق میتواند اثر این آنزیم ها را خنثی كند. – در رفع غلظت خون موثر است. – خوردن گرد سماق با آب سرد از خونریزی داخلی جلوگیری می کند. – غرغره ی جوشانده سماق برای ورم گلو و دهان مفید است. – مالیدن آب جوشانده ی سماق روی محل ضربه دیده، از ورم آن جلوگیری می کند. – گردی كه روی میوه سماق مینشیند و به آن خاك سماق میگویند، بسیار قابض و كمی تلخ است و به علت داشتن املاح، از ترشحات بی رنگ زنانه جلوگیری میكند. – منوراژی (خونریزی رحم) و خونریزی در فواصل قاعدگی را کاهش می دهد. – خونریزی سینه (هموپتزی) را کم می کند. – اسهال معمولی و اسهال خونی را برطرف می کند. – کمپرس با سماق در التیام زخم، سوختگی، اگزما، ترک نوک سینه و عضو ضرب دیده موثر می باشد. – برای رفع تهوع و استفراغ ، سماق را با زیره و آب سرد مخلوط کرده و مصرف نمایید. – چای سماق برای کاهش تعریق به کار می رود. – کسانی که هموروئید (بواسیر) دارند و زنانی که ترشحات بی رنگ زنانه دارند، سماق را جوشانده و داخل لگنی بریزند و در آن بنشینند. – در قدیم برگ درخت سماق را دم کرده و برای سیاه کردن مو از آن استفاده می کردند. – در قدیم سماق برای درمان سوزاک و سل به کار می رفته است. – در قدیم شیره خارج شده از درخت سماق را برای درمان بیماری های دستگاه ادراری به کار می بردند. هشدارها : * خوردن سماق تازه باعث مسمومیت می شود. بنابراین فقط باید خشک آن را مصرف نمود. * به دلیل اینکه طبیعت سماق سرد است، برای افراد سردمزاج مناسب نیست و باید با گیاهان گرم مصرف شود. * مصرف بیش از حد سماق می تواند مسمومیت زا باشد. * سماق را باید به دور از نور مستقیم خورشید نگهداری نمایید.۲۲ دی، ۱۳۸۹ در ۰۱:۰۹ #96634zahra jamshidiمشارکت کنندهممنون
میشه در مورد چگونگی تشخیص سماق تازه از سماق کهنه هم اطلاعاتی بدهید .۲۲ دی، ۱۳۸۹ در ۰۱:۳۲ #96636azyمشارکت کنندهبا سلام و تشکر..سماق تازه اصولا مسمومیت به همراه دارد و نباید آنرا تازه استفاده کرد..
اما باید از پودر خشک سائیده شده سماق استفاده کرد..معمولا باید دارای رنگی قرمز (تقریبا روشن باشد)چرا که نمونه قلابی آن در بازار زیاد است که از پودر غوره و سایر افزودنیها اضافه میشود..
طعم اولیه و نارس آن گس است اما یک سماق خوب باید ترش باشد.(پس هم ترش هم روشن باشد نباید گس باشد)
راستی در قدیم از ساقه هاش برای رنگ کردن مو هم استفاده میشده..
حواستون باشه استفاده زیادش باعث افزایش اشتها میشود.۲۲ دی، ۱۳۸۹ در ۰۱:۵۴ #96640zahra jamshidiمشارکت کنندهسپاسگذار از پاسخ کاملتون
۱۲ بهمن، ۱۳۸۹ در ۰۶:۲۸ #96737azyمشارکت کنندهخواهش میکنم ..
۱۲ بهمن، ۱۳۸۹ در ۱۰:۲۶ #96742madjdمدیرکلچرا سماق تازه مسمومیت داره؟
۲۷ بهمن، ۱۳۸۹ در ۰۳:۱۶ #96871azyمشارکت کنندهمن هم دلیلش رو دقیق نمیدونم اما فکر میکنم بدلیل گردی هست که روی سماق هست..نباید از درخت مستقیما آنرا بکنیم و بخوریم
۲ اسفند، ۱۳۸۹ در ۱۶:۰۲ #96885madjdمدیرکلممنون
-
نویسندهنوشتهها
- شما برای پاسخ به این موضوع باید وارد شوید.