بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید که تغذیه خوبی دارند، به پروتئین در سطح RDA براساس سن و جنس خود نیاز دارند، ولی بیمارانی که تغذیه خوبی ندارند، باید 5/1 تا 2 گرم پروتئین به ازای هر کیلوگرم وزن بدن دریافت نمایند. رژیمهای کمچرب باعث کاهش غلظت سرمی ویتامین A و E، افزایش پراکسیداسیون لیپیدی و تولید ایکوزانوئیدها شده و در نتیجه آرتریت روماتوئید را تشدید میکنند، بنابراین توصیه نمیشوند و بهتر است نوع چربی مصرفی در این بیماران مدیریت شود. اسیدهای چرب امگا 3 در کنترل آرتریت روماتوئید محبوبیت دارند و فعالیت التهابی را کاهش داده و عملکرد فیزیکی را در بیماران افزایش میدهند. روغن ماهی (حاوی اسیدهای چرب امگا 3) علائم آرتریت روماتوئید را کاهش داده و مصرف داروهای ضدالتهاب غیر استروئیدی را در این بیماران کم میکند. روغنهای گیاهی مانند روغن زیتون و پامچال به دلیل اثرات ضدالتهابی مفید هستند. اولئوکانتال (Oleocanthal) موجود در روغن زیتون سبب مهار آنزیم سیکلو اکسیژناز دخیل در سنتز پروستاگلاندینها میشود و بنابراین اثر ضدالتهابی دارد. رژیمی که شامل ماهی پخته 1 تا 2 بار در هفته همراه با مکمل یاری اسیدهای چرب امگا 3 به بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید توصیه میشود. در این بیماران اغلب مقادیر دریافتی ویتامینهای گروه B، E، D، روی، کلسیم و سلنیوم پایینتر از مقادیر RDA است، بنابراین مکمل یاری آنها توصیه میگردد.
پریسا دامغانیان – کارشناس ارشد تغذیه و رژیم درمانی