بيماريهاي ناشي از غذا علائم متفاوتي دارند. علائم بسيارساده از قبيل اسهال، استفراغ، تب و دل درد مي تواند باشد یا در مواردی ممكن است حتي باعث مرگ فرد مسموم با آلودگي شوند. گاهی عوارض به صورت بیماری مزمن و طولاني مدت بعد از ماهها يا سالها بروز می کند.
راه های ایجاد این بیماری ها عبارتست از:
1. ایجاد عفونت: اگر تعداد مشخصي ميكروارگانيسم در ماده غذايي باشد و فرد آن را بخورد، بعد از مدتي دچار بيماري مي شود. هر چه تعداد ميكروارگانيسم و حساسيت فردي بيشتر باشد بيماري شديدتر است و بروز آن سريعتر خواهد بود.
2. ايجاد سم (toxin):
الف) ایجاد سم قبل از خوردن غذا
ب) ایجاد سم بعد از خوردن غذا (exotoxinیاendotoxin )
علائم بيماري ناشي از سموم سريعتر از عفونت است .كلاً در فصل تابستان و هواي گرم بيماريهاي ناشي از غذا بسيار بيشتر از فصول ديگر يا نقاط سردتر است.
روشهاي جلوگيري از بيماري :
1) غذا به صورت کامل پخته شود و غذاهايي كه قبلاً تهيه شده برای استفاده مجدد كاملاً گرم گردد.
2) ماده غذايي پخته و خام جدا نگهداري شود.
3) گوشتهايي كه حجم زيادي دارند قبل از پخت به قطعات كوچك تقسيم شوند تا اگر اسپوري وجود دارد توسط حرارت از بين برود.
_____________________________________________________________________________________________
زهرا یاری، کارشناس تغذیه.