-
نویسندهنوشتهها
-
۳ مهر، ۱۳۹۲ در ۰۷:۱۲ #79431zahra jamshidiمشارکت کننده
براي اينكه اهميت آنتياكسيدانها را دريابيد، ابتدا بايد بدانيد كه راديكالهاي آزاد چه هستند و چه عملكردي دارند. راديکالهاي آزاد، مولکولهايي هستند که الكترونهاي جفت نشده دارند و به همين دليل تمايل بسيار بالايي براي واكنش با ساير ملكولها دارند. حال اين راديكالهاي آزاد از كجا ميآيند؟ مهمترين منابع راديكالهاي آزاد عبارتند از: عوامل استرسزاي فيزيكي مثل چربيهاي ناسالم، مواد نگهدارنده، مواد شيميايي و سموم محيطي، مثل دود سيگار، مواد شيميايي خانگي و صنعتي، استرس عاطفي و فرايندهاي متابوليك كه براي توليد انرژي در بدن رخ ميدهد. راديكالهاي آزاد با تبادل الكترونها و انجام واكنشهاي شيميايي موجب التهاب و آسيب به بافتهاي بدن ميشوند. اما همانگونه كه راديكالهاي آزاد ميتوانند به بافتها آسيب برسانند، ويروسها، باكتريها و مواد مضر را نيز حذف ميكنند. بنابراين بخش مهمي از سيستم ايمني بدن هستند كه حفظ و سلامت بافتها بسيار تاثيرگذارند. راديكالهاي آزاد كه در اثر سوختوساز بدن بهطور منظم در سلولها تشكيل ميشوند، بخش مهمي از مكانيسمهاي دفاعي طبيعي بدن را تشكيل ميدهند كه به خنثي كردن مواد سمي و مواد زائد كمك و از بافتها در برابر ميكروارگانيسمهاي مضر حفاظت ميكنند. در طرف ديگر تركيباتي به نام آنتي اكسيدانها وجود دارند. آنتي اکسيدانها مواد مغذي در غذاها هستند که ميتوانند با خنثي کردن راديکالهاي آزاد از تخريب بدن جلوگيري کنند. در واقع آنتي اکسيدانها مانند جارو در برابر راديکالهاي آزاد عمل ميکنند و باعث از بين بردن راديکالهاي آزاد و نوسازي سلولهاي تخريب شده، ميشوند. مشكل زماني ايجاد ميشود كه توليد راديكالهاي آزاد افزايش مييابد و يا توان دفاع آنتي اكسيداني بدن كاهش مييابد. در اين حالت، راديكالهاي آزاد در بدن تجمع يافته و مشغول تخريب سلولها و بافتهاي بدن ميشوند و فرد در معرض ابتلا به انواع بيماريها، از جمله بيماريهاي قلبي، عروقي و سرطان قرار ميگيرد.
آنتي اکسيدانها در برخي از مواد غذايي خاص وجود دارند و سبب خنثيسازي راديکالهاي آزاد ميشوند. در اين ميان ميتوان به غذاهايي که شامل ويتامينC و E هستند و مواد معدني نظير مس، روي و سلنيوم اشاره کرد. فيتوکميکالهايي که در گياهان يافت ميشوند داراي مقادير بالايي آنتياكسيدان هستند. از فيتوکميکالها ميتوان به ليکوپن در گوجه فرنگي و آنتوسيانين در زغالاخته اشاره کرد.
از جمله مهمترين منابع غذايي انتي اكسيداني ميتوان به موارد زير اشاره كرد.
مهمترين منابع ويتامينC : مرکبات و فلفل سبز، کلم براکلي، سبزيجات برگي شکل سبز، کيوي، کلم، طالبي، توت فرنگي، اسفناج و سيب زميني
ويتامين E: روغنهاي گياهي، جوانه گندم
بتاكاروتن: هويج، کدو حلوايي، انواع كلم مثل :کلم براکلي، سيب زميني شيرين، اسفناج، گوجهفرنگي، طالبي، هلو و زردآلو
سلنيم: ماهي، گوشت قرمز، گوشت مرغ، غلات، حبوبات، تخممرغ و سير -
نویسندهنوشتهها
- شما برای پاسخ به این موضوع باید وارد شوید.