عسل از گذشته مصارف پزشکی و خانگی بسیاری داشته است. مصرف مواد غذایی حاوی آنتی اکسیدان از جمله عسل می تواند در پیشگیری از بسیاری از بیماری ها از جمله سرطان، بیماری کرونری قلب، اختلالات التهابی، تخریب عصبی و نیز پیری مؤثر باشد. عسل ماده ای غنی از ترکیبات پلی فنولیک و دیگر آنتی اکسیدان ها از جمله آسکوربیک اسید، آمینواسید و پروتئین هاست.
عسل دارای مواد طبیعی با خواص بسیاری است که از جمله آنها می توان به اثرات آنتی باکتریال، اثر محافظ کبدی، کاهش قند خون، کمک به باروری، ضد پرفشاری خون و اثرات آنتی اکسیدانی اشاره نمود.
مطالعات اشاره می کنند که عسل می تواند استرس اکسیداتیو را در مجرای گوارشی، کبد، پانکراس، کلیه، اندام های تولید مثلی و پلاسما از بین ببرد؛ لذا می تواند درمانی مؤثر در مدیریت بیماری های مزمن ناشی از استرس اکسیداتیو از جمله بیماری های قلبی، سرطان، پرفشاری خون، دیابت و آلزایمر باشد.
عسل به خاطر اثرات آپوپتوتیک، ضد تکثیری، ضد التهابی، آنتی اکسیدانی، استروژنیک و اثرات تعدیل کنندگی ایمنی می تواند برای پیشگیری از سرطان مورد استفاده قرار گیرد.
یکی از مشکلات رایج در کودکان سرفه های مزمن و مکرر است که درمان آن با چالش های بسیاری روبه روست و گاهی زمان و هزینه بسیاری صرف آزمایشات و درمان های بی نتیجه می شود در حالیکه با تهیه شربت خانگی از عسل تیره می توان به راحتی سرفه را از بین برد.
_____________________________________________________________________________________________________________
زهرا یاری، کارشناس تغذیه.