چاقی و شیر کم چرب
شیر نوشیدنی سرشار از کلسیم بوده و به انواع مختلف شیرهای کمچرب، معمولی و پرچرب تولید میشود:
درصد چربی موجود در شیر بسته به نیاز تغذیهای افراد خاص متفاوت است. افراد باید با توجه به نیازهای تغذیهای خود یکی از انواع شیر را انتخاب کنند. امروزه شیر با نسبت درصدهای متفاوت چربی در بازار موجود است.
مقدار چربی شیر استاندارد یا شیر معمولی در ایران 2/5 درصد است. شیر کم چرب حدود یک درصد و شیر پرچرب یا شیر کامل حدود 3/3 درصد چربی دارد. چربی شیر حاوی ویتامینهای محلول در چربی مانند ویتامین A، کلسترول و اسیدهای چرب اشباع است.
ویتامین موجود در شیر برای رشد کودکان بسیار حائز اهمیت است. طبق آخرین توصیه سازمان جهانی بهداشت 25 تا 30 درصد از کل انرژی دریافتی روزانه افراد بالغ میتواند از روغن و چربی تامین شود که این مقدار شامل چربی شیر و لبنیات نیز میشود.
مصرف شیر کم چرب خصوصا برای افراد مبتلا به بیماریهای قلبی و عروقی، دیابت و افراد چاق به جای شیر معمولی توصیه میشود. به خاطر داشته باشید یک لیوان شیر (240 میلی لیتر) در صورت پرچرب بودن 150 کیلوکالری، در صورت داشتن چربی معمولی 120 کیلوکالری و در صورت کم چرب بودن 102 کیلوکالری تولید خواهد کرد.
در علم تغذیه در نظر گرفتن مقدار مواد غذایی مصرفی و ایجاد اعتدال در مصرفشان بسیار مهم است. هر گرم چربی، 9 کیلوکالری انرژی دارد. شیر کمچرب، یکونیم درصد چربی دارد. حال اگر میزان مصرف شیر کمچرب زیاد شود، میزان کالری دریافتی هم افزایش خواهد یافت و قطعا کالری بیش از حد نیاز بدن باعث اضافه وزن و چاقی خواهد شد.