-
نویسندهنوشتهها
-
۱ بهمن، ۱۳۹۶ در ۱۲:۱۲ #114409karimiمشارکت کننده
آیا آب معدنی ها سالم اند؟
خیلی ها فکر می کنند هر نوع آبی که در بطری به فروش می رسد همان آب معدنی است در حالی که این یک باور رایج نادرست است و همه بطری های آب موجود در مغازه ها جزو آب معدنی ها نیستند.
با گرم شدن هوا بازار خرید آب معدنی حسابی داغ می شود و سوپرمارکت ها، آبمیوه فروشی ها و حتی دکه های روزنامه فروشی بیش از هر چیز دیگری آب می فروشند البته چند سالی است نگرانی دیگری هم به نگرانی های هموطنان اضافه شده و آن وضعیت سلامت آب شرب است. هر چند متخصصان بر این باورند که آلودگی آب به معنی آلودگی میکروبی آن نیست، اما کم نیستند خانواده هایی که یا سراغ آب معدنی می روند و بالطبع در فصل گرما میزان خریدشان بیشتر می شود یا از دستگاه های تصفیه آب استفاده می کنند. آیا می دانید مصرف آب معدنی هم می تواند سلامتتان را به خطر بیندازد؟ اصلا تصفیه کننده های خانگی آب به چه دردی می خورد؟
برخی فروشنده ها به دلیل پر بودن یخچال، بطری های آب معدنی را در معرض دید مشتری و زیر نور آفتاب می چینند. بر اساس بررسی های متخصصان، مصرف آب هایی که در معرض حرارت و نور مستقیم یا غیرمستقیم آفتاب داغ نگهداری می شوند، سلامت افراد را تهدید می کند، چون ترکیبات شیمیایی خطرناک بطری در نور آفتاب تجزیه و وارد آب می شود و همین موضوع احتمال بروز مشکلات گوارشی و همچنین سرطان را افزایش می دهد.
دکتر فرانک سماک، متخصص تغذیه می گوید: تاریخ انقضا نشان دهنده کیفیت آب نیست، بلکه روش نگهداری از بطری ها اهمیت دارد. ظروف آب معدنی فقط برای یک بار مصرف طراحی شده اند و دمای مناسبی که به بطری ها آسیب نمی زند، دمای طبیعی یخچال بین صفر تا چهار درجه است، اما در صورتی که بطری به دفعات منجمد و ذوب شود، ترکیبات سرطان زای بطری پلاستیکی از بطری جدا شده و وارد آب می شود. از طرفی میکروارگانیسم هایی که بعد از نوشیدن آب به دیواره بطری می چسبند با شستن از بین نمی روند. پس همین حالا بطری های یخ زده فریزر را دور بریزید و به فکر سلامتتان باشید.
هر آبی، معدنی نیست
خیلی ها فکر می کنند هر نوع آبی که در بطری به فروش می رسد همان آب معدنی است در حالی که به گفته دکتر سماک، این یک باور رایج نادرست است و همه بطری های آب موجود در مغازه ها معدنی نیستند. در واقع بر اساس استانداردها آب معدنی باید از سفره های زیرزمینی تامین شده و هیچ نوع آلودگی نداشته باشد و با اخذ مجوزهای بهداشتی، در بطری پس از پر کردن آب در کارخانه پلمب شود. در عین حال در آب های معدنی از روش های شیمیایی برای تصفیه استفاده نمی شود در حالی که آب های شربی که در بطری عرضه می شوند، مثل آب لوله کشی مراحل تصفیه را می گذرانند و بر خلاف آب های معدنی نیز حاوی املاح نیستند. پس هنگام خرید علاوه بر استاندارد بودن به برچسب روی بطری هم توجه کنید، چون مصرف آب معدنی به همه افراد توصیه نمی شود.
چه افرادی آب معدنی نخورند؟
دکتر سماک با بیان این که آب های معدنی املاح و سختی زیادی دارند، می افزاید: مصرف آب های معدنی برای بیماران کلیوی و افرادی که کلیه های سنگ ساز دارند خطرناک است و می تواند زمینه ایجاد سنگ را فراهم کند. همچنین بیشتر آب های معدنی سرشار از سدیم هستند و به همین دلیل هم مصرف مداوم آنها به بیمارانی که فشار خون بالایی دارند، توصیه نمی شود.
تصفیه کننده های خانگی؛ خوب یا بد؟!
در سال های اخیر میزان فروش دستگاه های تصفیه آب افزایش چشمگیری پیدا کرده و بسیاری از خانواده ها با خرید این دستگاه های خانگی که انواع مختلفی هم دارد، خیالشان را بابت سلامت آب مصرفی شان راحت می کنند. به طور کلی دستگاه های تصفیه کننده آب به دو گروه عمده تقسیم می شوند؛ گروه اول که ارزان قیمت ترند و بیشتر جنبه تبلیغاتی دارند، کار مهمی انجام نمی دهند و فقط ذرات جزئی آب را می گیرند که البته مصرفشان هم مشکلی ایجاد نمی کند اما تصفیه کننده هایی که با نام دستگاه های تصفیه کننده سخت آب به فروش می رسند علاوه بر تصفیه کامل آب، برخی مواد معدنی را به آب شرب اضافه می کنند.
نکته مهم اینجاست که این نوع دستگاه ها بر خلاف تبلیغات سازندگانشان املاح مورد نیاز بدن را تامین نمی کنند و برای همه افراد هم مناسب نیستند. به عنوان مثال، این تصفیه کننده های آب برای کاهش سختی آب کلسیم اضافی آب را می گیرند و هر چند به همین دلیل موجب کاهش جرم در لوله های آب می شوند، ولی با این کار سدیم جایگزین کلسیم در آب می شود و بروز عوارضی برای مصرف کنندگان را به همراه دارند البته آبی که با این دستگاه ها تصفیه می شود شور نیست ولی به دلیل سدیم زیاد (مثل آب معدنی های مشابه) سلامت بیماران قلبی و فشار خونی را به خطر می اندازد و در افراد سالم هم می تواند زمینه پرفشاری خون را فراهم کند.
آب را بجوشانیم یا نجوشانیم؟
گاهی اوقات در مسافرت های تابستانی با مشکل کمبود آب شرب روبه رو می شویم. البته خیلی ها با جوشاندن آب چاه یا چشمه به صورت موقت هم که شده این مشکل را حل می کنند. آیا این کار باعث تصفیه آب می شود؟ به گفته دکتر سماک، هرچند بسیاری از کارشناسان جوشاندن آب لوله کشی را یکی از مهم ترین روش های از بین بردن آلودگی میکروبی آب شرب می دانند، اما ترکیبات دیگری مثل نیترات که اتفاقا سرطان زا هم هست در نتیجه حرارت و جوشیدن از بین نمی رود.
به عبارتی مهم ترین مواد محلول در آب را املاح سدیم، کلسیم و منیزیم تشکیل می دهند و با جوشاندن آب فقط املاح تجزیه شده و از میزان سختی آب کم می شود و میکروب ها از بین می روند، اما آب جوشیده صد درصد سالم نیست و نمی توان با جوشاندن صرف از سلامت آب مطمئن شد.
۱ بهمن، ۱۳۹۶ در ۱۲:۲۵ #114410vida samieeمدیرجمعی از محققان دانشگاه علوم پزشکی تهران، این باور اغلب مردم را که چون تصور می کنند آب معدنی یک ماده طبیعی است، پس مصرف آن خطری ندارد، اقدام به مصرف بی رویه آن میکنند مورد بررسی قرار دادند.
در نتایج این بررسی آمده است بعضی افراد از آب های معدنی به عنوان درمان بیماری های مختلف به خصوص بیماری های داخلی و پوستی استفاده می کنند در حالی که باید توجه داشت که وجود ترکیبات و املاح مختلف در این آب ها می تواند مشکل آفرین باشد.
طبق یافته های این پژوهش، مصرف بی رویه آب معدنی در افراد مختلف بویژه بیماران با مشکلات قلبی و کلیوی می تواند باعث بروز عوارض جبران ناپذیری شود و حتی ممکن است افراد سالم را نیز با مشکل مواجه کند.
در کنگره جهانی دندانپزشکان در مونترال کانادا، متخصصان تاکید کردند میزان فلوراید موجود در آب معدنی 25 شرکت بزرگ تولید آب معدنی کمتر از میزان مورد نیاز برای پیشگیری از پوسیدگی دندان کودکان است.
میزان دریافت فلوراید در کودکانی که آبهای بسته بندی شده میخورند 26تا 48 درصد کمتر از میزان این عنصر در مصرفکنندگان آبهای لولهکشی است. فلوراید از پوسیدگی دندان پیشگیری میکند. مصرف آبهای حاوی فلوراید یا آب لولهکشی و آموزش مسواک زدن صحیح به کودکان در حفظ سلامت دندانهای آنها تاثیر چشمگیری دارد. افزودن فلوراید به آب آشامیدنی یکی از اهداف ده گانه بهداشت در قرن بیستم بوده است. بعد از افزودن فلوراید به آب آشامیدنی کمتر کودکی به پوسیدگی دندان مبتلا میشد.
مصرف آب معدنی از 800میلیون لیتر در سال 1995 تا 39/1میلیارد لیتر در سال 2000افزایش یافته است. به نظر میرسد طی 5سال آینده این میزان تا 70درصد بیشتر شود.
منبع : aftab.ir
-
نویسندهنوشتهها
- شما برای پاسخ به این موضوع باید وارد شوید.