-
نویسندهنوشتهها
-
۲۱ اردیبهشت، ۱۳۹۲ در ۰۹:۴۰ #76750zahra jamshidiمشارکت کننده
خوردن مواد غذايي تلخ مثل کاسني، شکلات تلخ و قهوه باب سليقه هر فردي نيست اما خيلي از مواد غذايي که طعم تلخي دارند، مضر نيستند و براي سلامت مفيدند. برخي فوايد آنها در اين مطلب آمده است…
1. افزايش قدرت چشايي در تشخيص ساير مزهها
حس چشايي خاصيت تطابقپذيري دارد يعني اگر فردي مرتب غذاي شور، شيرين و چرب مصرف کند، به تدريج ذائقهاش به مقدار مشخصي از نمک، شکر و چربي عادت خواهد کرد و هر چه مقدار اين مواد در يک ماده غذايي افزايش يابد، حساسيت سلولهاي چشايي، به آنها بهتدريج کاهش پيدا ميکند اما طعم تلخ با افزايش قدرت چشايي مانع از بروز اين اتفاق ميشود. طبق نتايج بررسيهاي انجمن آمار کانادا، يک پنجم کالري مصرفي مردم دنيا از نوشيدنيهاي شيرين و انرژيزا، شکلات و شيرينيها، غلات و تنقلات شيرين تامين ميشود و طرفداران مزه شيرين بسيار زيادند. گرچه ذائقه افراد کاملا ژنتيکي است و تا حد زيادي به عادتهاي غذايي مادر در دوران بارداري بستگي دارد اما ميتوان آن را اصلاح کرد. راهحل، مصرف مواد غذايي کامل و تصفيهنشده مثل غلات کامل و نانهاي سبوسدار است. اغلب اين مواد غذايي كمي مزه تلخ دارند. طعم تلخ اين مواد، ذائقه را تقويت ميكند و مانع از اين ميشود که به طعم شيرين يا شور عادت کنيم.
2. افزايش ميزان جذب ريزمغذيها
مواد غذايي تلخ مزه بهخصوص سبزيهاي سبز رنگ تيره (با كمي مزه تلخ) به هضم بهتر غذا و جذب ريزمغذيها کمک ميکنند. اين مواد با تحريک گيرندههاي چشايي روي زبان باعث تحريک و توليد بزاق ميشوند که اين عامل خود در هضم بهتر غذا موثر است. هر چه هضم بهتر باشد، ميزان موادمغذي دريافتي نيز بالاتر خواهد بود. متخصصان تغذيه توصيه ميکنند رژيمي متعادل داشته باشيد اما اگر دچار مشکلات هضم و جذب هستيد، بهتر است همراه غذا سبزيهايي با رنگ سبز تيره و كمي تلخ مزه بخوريد.
3. كمك به قدرت تصفيهکنندگي کبد
در آداب و رسوم کهن چين و هند مصرف مواد غذايي تلخ در رژيم غذايي روزانه يکي از اصول بوده است. تحقيقات زيادي در اين زمينه انجام نشده است اما مطالعات جزئي روشن کرده سبزيهايي مثل کاسني، ترب سفيد، کلم پيچ ، کلم بروکلي و کلم قمري حاوي ترکيبهايي هستند که به کبد در کنترل کلسترول و تنظيم هورمونها، تصفيه خون، متابوليسم چربيها و دفع سموم کمک ميکنند.
4. منبع مناسب ويتامينها و مواد معدني
بيشتر مواد غذايي تلخ منابع مناسب ويتامين A، C، K و موادمعدني مثل کلسيم، پتاسيم و منيزيم هستند. ميزان فيبر و اسيدفوليک آنها بالاست و چربي و سديم پاييني دارند. مثلا سبزيهاي با برگ سبز تيره حاوي ويتامين A، E، K، آهن، کلسيم و آنتياکسيدان هستند و عادت به خوردن آنها به بهبود وضعيت تغذيه فرد كمك ميكند.
5. کاهش ميل به مصرف شيريني
به هر فرد بزرگسالي توصيه ميشود 8-7 واحد ميوه و سبزي در روز مصرف کند. مصرف 25 تا 30 گرم فيبر(50 گرم براي مبتلايان به ديابت) نيز برحسب سن و جنس در روز لازم است تا قند خون کنترل شود. برخي از سبزيها و ميوههاي تلخ مثل گريپفروت يا کاهو با برگهاي سبز تيره (كه كمي طعم تلخ دارند) نه تنها براي سلامت مفيدند و ريزمغذيها و فيبر لازم را به بدن ميرسانند بلکه با تقويت حس چشايي، مزه شيرين را پررنگتر ميكنند و ميل و هوس فرد به شيريني را کاهش ميدهند.
چگونه مواد غذايي تلخ را خوشمزهتر کنيم؟
اگر ماده غذايي تلختان از جنس ميوه و سبزي است، ابتدا آن را با آب سرد خوب بشوييد تا گل و ساير آلودگيهاي روي آن پاک شود. بعد آن را خشک و به صورت خام يا پخته مصرف کنيد. در صورتي که کمي روغن زيتون به آن اضافه کنيد، ويتامينهاي محلول در چربيشان بهتر جذب خواهد شد. ميتوانيد مقداري چاشني مثل نمک و فلفل نيز به سبزيهاي در حال پخت اضافه کنيد. حتي خوردن اين نوع سبزيها با کشمش،
توت فرنگي و تمشک طعم بهتري پيدا خواهد كرد. فراموش نکنيد فقط اين سبزيها موادغذايي تلخ مفيد نيستند و خوراكيهايي مثل شکلات سياه يا قهوه نيز در همين گروه قرار ميگيرند كه بهتر است بدون شكر و در حد متعادل مصرف شوند.منبع: ريدرزدايجست
۲۱ اردیبهشت، ۱۳۹۲ در ۱۰:۳۶ #100179zghasemiمشارکت کنندهمورد 4 و البته پاراگراف آخر خیلی جالب و مفید بود ممنون
۲۲ اردیبهشت، ۱۳۹۲ در ۰۲:۰۱ #100191madjdمدیرکلاین سبزیجات که نام بردید واقعا تلخ هستند؟دقت نکرده بودیم
۲۲ اردیبهشت، ۱۳۹۲ در ۰۹:۰۰ #100211s.samadiمشارکت کنندهمجد جان معلومه اهل سبزی خوردن نیستید
۲۳ اردیبهشت، ۱۳۹۲ در ۰۱:۳۹ #100232madjdمدیرکلاتفاقا خیلی هم سبزیجات می خوریم ولی خوشبختانه به دهانمان شیرین می آیند
-
نویسندهنوشتهها
- شما برای پاسخ به این موضوع باید وارد شوید.