یک لیوان شیر کمچرب (240 سیسی) دارای 90 کیلوکالری، یک لیوان شیر با چربی معمولی 120 کیلوکالری و یک لیوان شیر پرچرب دارای 150 کیلوکالری است که مقایسه این ارقام به خوبی نشان میدهد که مصرف شیر پرچرب، افزایش وزن مصرفکنندگان را به همراه دارد.
پس هر چند که به ذائقه ایرانیان مصرف شیر پرچرب خوشتر به نظر میرسد، اما مصرف این نوع شیر برای افراد چاق و افرادی که زمینه ابتلا به بیماریهای مربوط به چاقی را دارند، توصیه نمیشود. همچنین برای افراد دچار چربی خون، مصرف شیرهای کمچرب و فاقد چربی توصیه میشود.
در گروه بزرگسالان خصوصا برای زنان، مصرف شیر کمچرب بهتر است. پوکیاستخوان از بیماریهای شایع است که میتواند از عوارض کمبود کلسیم باشد و زنان بیشتر از مردان به این بیماری مبتلا میشوند. بر این اساس متخصصان تغذیه، مصرف شیر، خصوصا از نوع کمچرب آن را به زنان توصیه میکنند تا جذب کلسیم بیشتری برای بدن داشته باشد.
زنان باردار و مادران شیرده باید نسبت به مصرف شیر دقت بیشتری داشته باشند. در زنان باردار که جنین در حال رشد و تشکیل بافت استخوانی است، نیاز بدن به کلسیم بیشتر میشود که بر این اساس این گروه از زنان باید روزانه 3 لیوان شیر کمچرب مصرف کنند. مادران شیرده نیز باید روزانه 4 لیوان شیر کمچرب مصرف کنند.
برای جلوگیری از پوکی استخوان علاوه بر مصرف شیر، ورزش نیز عامل بسیار موثری محسوب میشود. نداشتن تحرک بدنی و ورزش نکردن سبب دفع کلسیم از بدن میشود که میتواند احتمال ابتلا به پوکی استخوان را افزایش دهد.
________________________________________________________________________________________________
زهرا یاری، کارشناس ارشد تغذیه.