نقش تغذيه در پيشگيري و درمان پرفشاري خون

در حال نمایش 1 نوشته (از کل 1)
  • نویسنده
    نوشته‌ها
  • #73480
    s.farzi
    مشارکت کننده

    با توجه به خطراتي که پرفشاري خون در بعضي از مهمترين اعضاي بدن به خصوص مغز، قلب، چشم ها، کليه ها و … به وجود مي آورد، لزوم پيشگيري و تشخيص به موقع اين بيماري موضو عي کاملاً محرز مي باشد. فشارخون برمبناي عوامل ايجاد کننده ي آن به دو گروه تقسيم مي شود: پرفشاري خون اوليه( که فا قد هرگونه تغييرات ارگانيک قابل اثبات مي باشد) و پرفشاري خون ثا نويه( که تحت تأثيربيماري هاي کليوي ،اختلالات غدد درون ريز و تغييرات بيمار گونه ي رگ هاي بدن و … ايجاد مي گردد)

    گسترده ترين علايم باليني در پر فشاري خون عبارتند از: احساس فشار و سردرد، خستگي و احساس افت قدرت و توانايي وسرگيجه. در صورتي که پر فشاري خون به مدت طولاني و بدون تشخيص و درمان ادامه يابد، احساس درد در نواحي قلب، تنگي نفس در مواقع پياده روي سريع به خصوص در سربالايي ها و يا بالا رفتن از پله ها و يا حمل اشياي سنگين ايجاد مي گردد.

    عوامل غيرقابل کنترل ايجاد کننده ي پرفشاري خون

    1- وراثت: وجود پرفشاري خون در پدر و مادر و يا هر دوي آنها و يا ساير خويشاوندان نزديک

    2- سن: به موازات افزايش سن خطر بروز و وقوع پرفشاري خون بالا مي رود.

    3- جنس: مردها معمولاً بيشتر از خانم هاي غير يائسه در معرض ابتلا به پرفشاري خون قرار دارند. ولي بعد از يائسگي خطر ابتلا به پرفشاري خون در هر دو جنس يکسان مي باشد.

    4- نژاد: سفيد پوستان در مقايسه با سياه پوستان کمتر به پرفشاري خون مبتلا مي گردند.

    لازم به يادآوري است داشتن يک يا دو مورد از عوامل نام برده شده در بالا، دليل ابتلاي حتمي شما به پرفشاري خون نبوده و تنها هشداري است براي اين گونه افراد، که در صورت بي احتياطي در قبا ل عوامل قابل کنترل ايجاد کننده ي پرفشاري خون، از شانس بيشتري براي ابتلا به اين بيماري برخوردار هستند.

    عوامل قابل کنترل ايجاد کننده ي پرفشاري خون:

    1- چاقي: به موازات افزايش وزن، خطر ابتلا به پرفشاري خون نيز به طور چشمگيري افزايش مي يابد به خصوص اگر چربي ناشي از زياده روي در مصرف خوراکي ها، در ناحيه شکم انباشته شود.

    2- ترشح بيشتر انسولين:تحت تأثير پرخوري و ريزه خواري و به موازات بالا رفتن وزن، گيرنده هاي انسولين حساسيت خود را از دست داده و مرتباً به مقدار ترشح و انباشتگي انسولين در جريان خون افزوده مي شود و به علت انباشتگي مايعات و عدم دفع سديم، موجبات پرفشاري خون فراهم مي شود.

    3- سديم: در حالي که نياز به سديم ضروري براي بدن محسوب مي گردد، با مصرف 3-2 گرم نمک، اين نياز تأمين مي گردد. ولي متأسفا نه به علت عادات غلط و تغذيه ي نامناسب، ذائقه ي اغلب ما نمک بيشتري را طلب مي نمايد و با استفاده از نمکدان سرسفره، با پاشيدن نمک در غذاهاي خود، مقدار مصرف خود را باز هم بالاتر مي بريم. بعلاوه مصرف تنقلات حاوي نمک مثل چيپس ، بادام شور، چوب شور، پفک، بادام زميني ، انواع تخمه ها ،سس، خيارشور، کلم شور، ترشي ها ، رب ها، سوسيس و کالباس، گوشت ها و ماهي هاي دودي، انواع پنيرها، کنسروها، ترد کننده هاي گوشت، ادويه هاي مرکب، ( کاري، سويا سس) چاشني هاي آماده براي درست کردن سالاد،منجر به دريافت سديم بيشتر مي شود. که اين مصرف بالاي سديم خود در ايجاد پر فشاري مو ثر است. به اين نکته بايد توجه کرد که، سديم در ترکيب طبيعي اغلب مواد غذايي مصرفي وجود دارد و به مواد غذايي فرآوري شده نيز براي طعم دادن و يا به منظور نگهداري بيشتر و افزودن به زمان ماندگاري آنها نمک اضافه مي شود.

    4- کشيدن سيگار: از ابعاد مختلفي بر افزايش پرفشاري خون تأثيرگذار مي باشد.

    5- عصبانيت: هر نوع عصبانيتي، تغييراتي را در سطح هورمون هاي مختلف بدن ايجاد مي نمايد که باعث پرفشاري خون مي گردد و اين موضوع در افرادي که عصبانيت ، نااميدي و سرخوردگي ها را در درون خود سرکوب و نگهداري مي نمايند، اثرات مخرب و مضاعفي در بالا بردن سطح فشار خون از خود باقي مي گذارد.

    6- شيوه ي زندگي:عدم تحرک و ورزش، عامل تحليل عضلات و موجب پرفشاري خون تلقي مي گردد. افرادي که نمي توانند نمک به مقدار زيادمصرف کنند مي توانند با استفاده از سبزي جات معطر و ادويه جا ت گوناگون، طعم و مزه ي دلخواه خود را تأمين و ميزان نمک مصرفي را کاهش دهند. بدين منظور مي توان از موادي مانند: سير، ريحان، پياز، فلفل قرمز، جعفري ، شويد، زنجبيل، فلفل سياه، خردل، برگ بو، آب ليمو، نارنج، ماست کم چربي، زعفران ،آويشن، پودرجوزهندي ،ترخون، آويشن،اکليل کوهي و زيره استفاده نمود.

    تو صيه هاي غذايي جهت پيشگيري و درمان پر فشاري خون:

    1- کاهش مصرف چربي ها به حداقل ممکن و استفاده ي بيشتر از روغن هاي حاوي اسيدهاي چرب غيراشباع با يک باند دوگانه (مثل روغن زيتون ) و يا چند باند دوگانه (مثل روغن هاي نباتي مايع ذرت، بادام زميني، هسته ي انگور، آفتاب گردان).

    2- استفاده از کپسول هاي حاوي روغن امگا 3 به ميزان 3-1 گرم در روز.

    3-کاهش مصرف گوشت قرمز و گوشت مرغ ودر عوض ماهي به جاي آنها مصرف شود ( به صورت کباب شده، فرپز يا بخارپز. توجه داشته باشيد سرخ کردن ماهي از ارزش درماني آن مي کاهد.) مصرف 3-2 حبه سير، در کاهش پرفشاري خون بسيار مؤثر است

    4- افزايش مصرف سير و پياز درتهيه مواد خوراکي و يا به صورت خام مثلاً نصف پياز در روز و يک حبه سيررنده شده درهروعده ي غذايي

    5- همه ي سبزي جات و ميوه ها بسيار ارزشمند مي باشند ولي در ميان ميوه ها، سيب ، پرتقال ، گريپ فروت، آلو، انگور و موز و در بين انواع سبزي جات، مصرف کرفس، هويج ، و گوجه فرنگي در کاهش شدت پرفشاري خون بسيار مؤثر مي باشد. سبزي جات ديگر نيز با دارا بودن فيبر و موادي نظير پتاسيم ، منيزيم ، ويتامين C و کلسيم در کاهش فشار خون از ارزش خاصي برخوردار مي باشند.

در حال نمایش 1 نوشته (از کل 1)
  • شما برای پاسخ به این موضوع باید وارد شوید.