-
نویسندهنوشتهها
-
۲۱ مرداد، ۱۳۹۱ در ۰۸:۱۳ #73722zahra jamshidiمشارکت کننده
تابستان فصل سبزي و ميوههاي تازه است. اين گروه از مواد غذايي فوايد زيادي دارند و کارشناسان تغذيه توصيه ميکنند روزانه 5 سهم از آنها را در برنامه غذايي بگنجانيم اما گاهي بيتوجهي به نكتههاي بهداشتي هنگام خريد، شستشو و نگهداري اين مواد باعث ايجاد مسموميت غذايي ميشود…
براي پيشگيري از بروز اين مشكل و آشنايي با بهترين روش شستن ميوه و سبزي اين مطلب را بخوانيد.
طبق آمار، در اثر مصرف غذاهاي آلوده به باکتريهاي بيماريزا، سالانه حدود 48ميليون نفر بيمار و 128هزار نفر در بيمارستان بستري ميشوند و 3هزار نفر جانشان را از دست ميدهند. بيشتر اين افراد ميدانند براي پيشگيري از ابتلا به بيماريها بايد مواد غذايي با منشأ حيواني را با دقت مصرف كنند اما بسياري از اين موضوع که ميوه و سبزي تازه هم ميتوانند علت شيوع مسموميتهاي غذايي باشند، بياطلاعاند و روش صحيح شستشوي آنها را نميدانند.
روشهاي شستشوي رايج
محققان سازمان غذا و داروي آمريکا در يک بررسي روشهاي مختلف شستن ميوه را با هم مقايسه کردند و 4روش شستشو با صابون ضدباکتري (اين روش را متخصصان ايمني غذا توصيه نميكنند)، استفاده از محلول رقيق سرکه (يک قسمت سرکه و 3 قسمت آب) و سپس شستن با آب، ساييدن با فرچه و شستن با آب ساده بررسي شد. سپس از هر 4گروه، تعدادي ميوه به صورت نمونه انتخاب و پس از چند روز تعداد کلونيهاي باکتري آنها آزمايش شد. نتيجه نشان داد شستن ميوهها با فرچه 85درصد (کميکمتر از شستن با آب) باکتريها را از بين ميبرد اما بهترين روش استفاده از محلول رقيق شده سرکه است که ميتواند 98درصد باکتريها را از بين ببرد.
شستشو با محلول سرکه
براي شستن ميوه و سبزي با محلول سرکه، بايد يک ظرف مخصوص اسپري را با 3فنجان آب و يک فنجان سرکه پر و سطح ميوه را با اين محلول آغشته کنيد و سپس با آب سرد بشوييد. آب سرد، باقيمانده طعم و بوي سرکه را از بين ميبرد و فرايند شستن را به پايان ميرساند. اين کار حدود 30ثانيه زمان ميبرد. البته اين روش براي ميوههايي با سطح صاف خيلي مناسب است ولي سبزيهايي مانند بروکلي، برگ کاهو و اسفناج را که شستنشان كمي سختتر است، در محلول سرکه بخيسانيد مثلا برگهاي کاهو را جدا كنيد و در يک تشت بزرگ حاوي محلول سرکه قرار دهيد.
تحقيقات انجام شده در مرکز تحقيقات بهداشت محيط و کشاورزي آمريکا نيز نشان داده است شستن ميوه و سبزي در محلول رقيق سرکه و آب در مقايسه با شستن ميوه با آب بهتر است. نتايج اين تحقيق نشان ميدهد خيساندن ميوهها در محلول سرکه و تميز کردن سطحشان با فرچه ميتواند 98درصد باکتريها را از بين ببرد. پيشنهاد ميشود سبزيهايي مانند بروکلي و کاهو را 2دقيقه در محلول آب و سرکه خيس كنيد و پس از شستن سبزي، ظرفشان را نيز به دقت بشوييد.
11 توصيه بهداشتي
طبق هشدار متخصصان سازمان غذا و داروي آمريکا، ميوه و سبزيها هنگام رشد در مزرعه ممکن است با حيوانات، مواد خطرناک موجود در آب و خاک و بهداشت نامناسب کارگران و کشاورزان آلوده شوند. انتقال اين محصولات بعد از برداشت نيز خطر آلودگي را افزايش ميدهد. آلودگي ميتواند بعد از خريد محصول و هنگام تهيه غذا و با نگهداري نامناسب هم اتفاق بيفتد بنابراين متخصصان اين سازمان توصيه ميکنند ميوهها و سبزيهايي که له يا خراب شدهاند (احتمال رشد باکتري در اين قسمتها بيشتر است) انتخاب نکنيد و سبزيهاي خردشده مانند برگهاي خرد شده کاهو يا برشهاي هندوانه را در يخچال نگهداري کنيد. اينها توصيههاي ديگر اين متخصصان است:
1. قبل و بعد از شستشو و آماده کردن ميوه و سبزيهاي تازه، دستهايتان را 20 ثانيه با آب گرم و صابون بشوييد. اين توصيه قديمي هنوز بهترين راه براي پيشگيري از بيماريهاست.
2. سطح ميوه و سبزي را به آرامي زير شير آب بشوييد. لازم نيست براي اين کار از صابون يا محصولات شوينده استفاده کنيد اما ميتوانيد سرکه و حتي آبليمو در آب بريزيد.
3. قبل از پوست کندن، ميوه و سبزي را بشوييد تا باکتريها از چاقو به ميوه يا سبزي منتقل نشوند.
4. سطح خيار و هندوانه را با فرچه مخصوص خوب تميز کنيد.
5. براي کاهش آلودگي و پيشگيري از رشد و تکثير باکتريهايي که ممکن است هنوز روي سطح ميوه و سبزي وجود داشته باشند، پس از شستن، ميوه را با دستمال يا حوله کاغذي تميز خشک کنيد.
6. با توجه به اينکه ممکن است باکتريها از زمان شکوفه زدن ميوه روي درخت وجود داشته باشند، بعد از شستن دو سر ميوه را ببريد.
7. برگهاي بيروني کلم و کاهو را دور بريزيد.
8. ظرفها را ضدعفوني کنيد. تخته آشپزخانه و سطوحي كه مواد غذايي با آنها تماس داشتهاند، با آب گرم و صابون بشوييد زيرا باکتريها ممکن است از يک غذا به غذاي ديگر منتقل شوند. براي ضدعفوني كردن نيز از يک قاشق چايخوري محلول سفيدکننده در يک ليتر آب استفاده کنيد. در مورد وسايلي که با گوشت خام در تماساند اين محلول بايد حدود 10دقيقه روي سطح مورد نظر باقي بماند.
9. گوشت خام را جدا و در کيسه پلاستيکي نگه داريد و مراقب باشيد خونابه آن روي ميوهها و سبزيهايي که خام مصرف ميشوند، نريزد.
10. براي بريدن و خردكردن گوشت، ميوه و سبزي از چاقوي جدا استفاده کنيد.
11. دماي سرد از تکثير بسياري باکتريهاي بيماريزا جلوگيري ميکند بنابراين همواره ميوه، سبزي و ساير غذاهاي فاسدشدني را در ظرف تميز دردار در يخچال و در دماي زير 5 درجه سانتيگراد نگهداري کنيد.
منبع: ريدرزدايجست
-
نویسندهنوشتهها
- شما برای پاسخ به این موضوع باید وارد شوید.