سالهاست که متخصصان تغذيه به ديابتيها توصيه ميکنند که به جاي برنج خالي از برنج همراه با حبوبات مثلا لوبياپلو استفاده کنند. حالا يک مطالعه بزرگ فايده اين توصيه را براي کنترل بهتر ديابت اثبات کرده است…
اين مطالعه که توسط محققان دانشکده سلامت عمومي دانشگاه هاروارد روي حدود 2000 مرد و زن مبتلا به ديابت در کشور کاستاريکا انجام شد، نشان داد که شانس بروز علايم اوليه ديابت در افرادي که برنج همراه با حبوبات ميخوردند، نسبت به مصرفکنندگان برنج سفيد، 35 %کمتر بود. در اين مطالعه هيچکدام از شرکتکنندگان در ابتداي مطالعه ديابت نداشتند و از نظر عوامل خطر مختلف بيماري قلبي بررسي و با هم جور شده بودند. طي مدت پيگيري بين 10-5 سال، کساني که در رژيم غذايي خود بيشتر از برنج سفيد استفاده ميکردند، به ميزان بيشتري مبتلا به ديابت نوع 2، پرفشاري خون، کاهش کلسترول HDL و افزايش چربيهاي نامطلوب ميشدند. در مقابل، خطر ابتلا به سندرم متابوليک در افرادي که به ازاي هر سهم برنج سفيد، دو سهم حبوبات ميخوردند، کمتر بود. اين فوايد احتمالا به دليل ميزان بالاتر فيبر و پروتئين در حبوبات و شاخص گليسميک پايينتر آنها عايد شده است. بر اساس آمارهاي کنوني هر فرد بزرگسال آمريکايي سالانه 5/9 کيلوگرم برنج ميخورد (نسبت به 3/4 کيلوگرم در سال 1980) در حالي که سرانه مصرف حبوباتش فقط 3 کيلوگرم است.