یکی از مسائلی که همواره در علم تغذیه مورد توجه قرار میگیرد، آرامش هنگام غذا خوردن است. این موضوع همراه آرامش محیطی در هنگام تناول غذا، نداشتن استرس و عدم فعالیت به ویژه در کودکان و توجه کامل به غذا، به عملکرد هر چه بهتر دستگاه گوارش کمک میکند.
به طور کلی، آرام غذا خوردن باعث میشود هضم غذا از دهان بهتر آغاز شود.
از آن جایی که یک بخش هضم، بخش مکانیکی است بنابراین بهتر جویدن غذا موجب میشود که به قطعات کوچکتری خرد شده و هر چه غذا خردتر شود هضم آن در معده و روده بهتر به انجام برسد. در صورتی که با عجله خوردن غذا باعث خواهد شد تا غذا با قطعات درشتتری بلعیده شود و فشار بیشتری هنگام هضم به معده و روده وارد آید.
مرحله دوم هضم، بخش شیمیایی است به این ترتیب که آنزیمهای بزاق میتوانند در این امر تأثیرگذار باشند و بخشی از هضم را در دهان انجام دهند تا مراحل بعدی راحتتر انجام گیرد.
نکته دیگری که در این میان مهم است، فاز مغزی غذا است. لذت بردن از غذا در محیطی که آرام است و فرد در کمال آرامش غذا میخورد، بهتر صورت میپذیرد و پیامهایی از سوی مغز برای ترشح آنزیمهای هضمکننده در سایر اندامهای دستگاه گوارش ارسال میشود.
اگر غذا با تکههای خرد نشده وارد دستگاه گوارش شود، اولاً ورود غذا به مرحله بعدی سختتر خواهد بود و غذایی که خوب هضم نشده به رشد بیشتر باکتریها کمک میکند که این باکتریها عاملی برای نفخ خواهند بود. بنابراین، جویدن باید به اندازهای آرام صورت گیرد که فرد طعم و بوی غذا را در دهان حس کند.
________________________________________________________________________________________
زهرا یاری، کارشناس ارشد تغذیه.