-
نویسندهنوشتهها
-
۶ اردیبهشت، ۱۳۹۰ در ۰۱:۱۶ #70226v.fazelمشارکت کننده
اغلب وقتي براي خريد شير به مغازه يا سوپرماركتهاي بزرگ مراجعه ميكنيم با افرادي مواجه ميشويم كه براي مصرف روزانه، شيرهاي استريليزه يا همان مدتدار را به شيرهاي پاستوريزه ترجيح ميدهند. اين افراد عقيده دارند شيرهاي استريليزه سالمترند و مدت زمان ماندگاري آنها بيشتر است؟
اما واقعيت اين نيست. امروزه شيرها را به دو روش پاستوريزاسيون و استريليزاسيون به منظور نابودي ميكروبها و افزايش مدت ماندگاري حرارتدهي ميكنند.
در روش پاستوريزاسيون، ميكروبهاي بيماريزا از بين ميروند ولي ميكروبهاي عامل فساد باقي ميمانند بنابراين مدت زمان ماندگاري اين شيرها در يخچال 2 تا 3 روز است و بعد از اين مدت ميكروبهاي عامل فساد حتي در سرماي يخچال فعال ميشوند و شير را غيرقابل مصرف ميكنند.
اما در مقابل و در روش استريليزاسيون به دليل درجه حرارت بالا، تمامي ميكروبهاي بيماريزا و عامل فساد موجود در شير نابود ميشوند (البته اين نابودي صد درصد نيست). بنابراين اين نوع شيرها حتي در خارج از يخچال تا 6ماه قابليت نگهداري دارند. اما نكته قابل توجه آن است كه به محض بازكردن بستهبندي اين شيرها و تبادل هوايي در آن، شرايط آنها شبيه به ساير شيرهاي پاستوريزه ميشود و تنها به مدت 2 روز ميتوان آنها را در يخچال نگهداري كرد.
نكته مهمتر آن است كه شيرهاي مدتدار به دليل شدت حرارت بالاي استريليزاسيون در مقايسه با شيرهاي پاستوريزه مواد مغذي بيشتري را از دست ميدهند. به طور معمول در شير پاستوريزه 10 تا 20 درصد پروتئينهاي محلول در شير تخريب ميشوند؛ در حالي كه در شير استريل اين مقدار تخريب به 40 تا 60 درصد ميرسد. همچنين حرارت بالا اثر نامطلوب خود را روي برخي ويتامينهاي حساس به حرارت شير نيز ميگذارد.
ويتامينهاي C، B1، B6 و B12 موجود در شيرهاي استريل تقريبا 5/1 تا 2 برابر بيشتر از ويتامينهاي شيرهاي پاستوريزه تخريب ميشوند.
معضل ديگر آن كه برخي افراد نيز عادت دارند جهت مصرف شير روزانه خود حتما آن را به صورت گرم ميل كنند. گرم كردن و جوشاندن شيرهاي استريل ميتواند از قدرت جذب كلسيم محلول در شير بكاهد و همچنين پروتئينهاي شير را 20 تا 25 درصد منعقد و غيرقابل هضم كند. بنابراين اگر ميخواهيد شير را به صورت روزانه يا ظرف مدت 2 تا 3 روز مصرف كنيد لزوما از شيرهاي پاستوريزه استفاده كنيد.
اين شيرها طعم بهتر و مواد مغذي بيشتري دارند و در مقايسه قابليت هضم بهتري دارند.
نكته ديگر آن كه برخي از فروشندگان به صرف آن كه شيرهاي استريل نياز به يخچال ندارند آنها را پشت شيشه مغازه و مقابل نور آفتاب نگهداري ميكنند. در اين رابطه بايد دانست شدت نور ميتواند تا حدودي روي طعم و مزه اين شيرها تاثير گذاشته و طعم آنها را ناخوشايند كند.
شدت تابش نور همچنين ميتواند روي ماهيت ماده بستهبندي اين شيرها تاثير گذارد اين مواد ميتوانند به داخل شير منتشر شده و به راحتي با تركيبات موثره شير واكنش داده و مواد مخرب و مضري را در محصول توليد كنند.
۶ اردیبهشت، ۱۳۹۰ در ۰۲:۱۰ #97282hooshmandمشارکت کنندهممنون از مطلبتون. من یکبار شیر استریلیزه خریداری کرده بودم، بااینکه مدت زمان زیادی به تاریخ انقضای آن مانده بود ، ولی بسیار بد طعم و ترش بود. حالا با توجه به پاراگراف آخر، دلیل آن رو فهمیدم.
۱۷ اردیبهشت، ۱۳۹۰ در ۰۴:۲۳ #97335علیرضامشارکت کنندهسلام
برای من جالب بود که چرا حرارت دادن دوباره شیر باعث جذب کمتر پروتئین شیر میشود؟و اصلا حرارت چه تاثیری بر جذب کلسیم دارد؟!!!!۲۲ اردیبهشت، ۱۳۹۰ در ۰۵:۲۲ #97420v.fazelمشارکت کنندهپروتئین نسبت به حرارت حساس بوده و سریع تخریب و منعقد می گردد. لذا حرارت مجدد شیر سبب از بین رفتن بخش بیشتری از پروتئین شیر می گردد.
۲۵ اردیبهشت، ۱۳۹۰ در ۰۲:۲۲ #97445susanمشارکت کنندهبا تشكر از مطلبي كه گفتيد حالا من يه سوال دارم در مورد شير ولي ربطي به نوع استرليزه وپاستوريزه نداره
چرا هر وقت هوا گردو غبار باشه توصيه ميكنن شير مصرف كنيد.؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟۲۵ اردیبهشت، ۱۳۹۰ در ۰۲:۴۲ #97446madjdمدیرکلمصرف شیر و فرآورده های آن سبب نرم شدن مخاط تنفسی فوقانی، مری و معده می شود. از طرف دیگر به دلیل وجود ترکیبات مناسب برای رشد و نمو باکتری های مفید که عمل دفع ادرار و مدفوع و مواد آلاینده را تنظیم می کنند، التهابات و بیماری های دستگاه گوارش را کاهش می دهد. کاهش التهاب ها در مقابله با نقش رادیکال های آزاد که به صورت آلاینده ها وارد بدن شده اند، نقش موثری داشته و به سلامت بدن کمک می کند.
-
نویسندهنوشتهها
- شما برای پاسخ به این موضوع باید وارد شوید.