بیماريهاي ناشی از مصرف غذاهاي نامناسب، گروه بسیار بزرگی را تشکیل میدهند که در بین آنها آلرژيها و ناسازگاريهاي غذایی داراي جایگاهی خاص بوده و میلیونها نفر در سراسر جهان به آنها مبتلا میباشند.آلرژی غذایی به واکنشهای غیرطبیعی بدن اطلاق میشود که به واسطه سیستم ایمنی نسبت به اجزای غذایی ایجاد میگردند. در سالهای اخیر آلرژی به عنوان یک مشکل تهدید کننده سلامت عمومی مطرح گردیده است. شیوع آلرژی غذایی در کودکان تا 10 درصد تخمین زده شده است، این میزان در افراد بالغ کمتر از 2درصد میباشد. آلرژي زاها بر اساس نحوه تحريک سيستم ايمني به دو گروه تقسيم ميشوند: نوع اول به دليل تحريك سيستم ايمني (پس از صرف مواد غذايي) باعث ايجاد پاسخ عليه مواد غذايي در روده ميشوند و نوع دوم داراي واكنش متقاطع (تشابه ساختماني) با آلرژيزاهاي موجود در هوا و اغلب گرده گياهان (پولنها) ميباشند؛ بنابراين در نوع دوم، مرحله اول حساس سازي افراد، برخورد با آلرژيزاي استنشاقي ميباشد. در مرحله بعد چنانچه فرد از ماده خوراكي که تشابه آنتيژني با آلرژيزاهاي استنشاقي دارد، استفاده نمايد، اين ماده خوراكي باعث ايجاد آلرژي ميشود. سندرم آلرژی دهانی ناشی از مصرف میوههای تازه، یکی از شایعترین آلرژیهای غذایی در بزرگسالان است. معمولا این آلرژی به دنبال یک حساسیت به گرده گیاهان و به سبب واکنش متقاطع بین آلرژنهای گرده و مواد غذایی ایجاد میشود. تاکنون آلرژنهای مشترک بسیاری بین این دو گروه از مواد آلرژیزا گزارش شده است.
پریسا دامغانیان- کارشناس ارشد تغذیه و رژیم درمانی