-
نویسندهنوشتهها
-
۱۰ دی، ۱۳۹۱ در ۱۳:۱۹ #75036zghasemiمشارکت کننده
با وجود آن که شما نمیتوانید همیشه از مشکلات مربوط به حافظه دوری کنید اما مطالعات نشان داده است مواردی وجود دارد که با رعایت آنها میتوانید ذهن و حافظه خود را همیشه هوشیار نگه دارید.
محققان معتقدند، غذاهای سرشار از آنتی اکسیدانها و روغن زیتون حافظه را تقویت میکند.
محققان از کلینیک کلیولند(Cleveland) این پیشنهادات را ارائه میدهد:
بازگشت به تحصیل؛ تحقیقات نشان می دهد ادامه دادن یادگیری و مداومت در آن زوال عقل را به تاخیر می اندازد.
یک رژیم غذایی سالم داشته باشید و آن را رعایت کنید. از غذاهایی که غنی از آنتی اکسیدانها هستند همچنین از روغن زیتون استفاده کنید.
به حافظه خود آموزش دهید. طبق تحقیقات محققان، آموزش های رسمی برای حافظه، یادگیری و حفظ اطلاعات را بهبود می دهد.
بازیهایی را انجام دهید که دارای قوانین خاصی است و شامل حرکات مهره یا قطعات مختلف بر روی یک تخته می شود مثل شطرنج و یا یک ساز موسیقی را بنوازید.
ریسک ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی را در خود مدیریت کنید مثلا اقداماتی برای کاهش فشار خون بالا خود در نظر بگیرید.
۱۱ دی، ۱۳۹۱ در ۰۳:۲۵ #98961madjdمدیرکلروغن زیتون خاصیت آنتی اکسیدانی دارد؟
۱۱ دی، ۱۳۹۱ در ۰۹:۱۶ #98967zghasemiمشارکت کنندهExtra virgin olive oil improves learning and memory in SAMP8 mice.
Polyphenols are potent antioxidants found in extra virgin olive oil (EVOO); antioxidants have been shown to reverse age- and disease-related learning and memory deficits. We examined the effects of EVOO on learning and memory in SAMP8 mice, an age-related learning/memory impairment model associated with increased amyloid-β protein and brain oxidative damage. We administered EVOO, coconut oil, or butter to 11 month old SAMP8 mice for 6 weeks. Mice were tested in T-maze foot shock avoidance and one-trial novel object recognition with a 24 h delay. Mice which received EVOO had improved acquisition in the T-maze and spent more time with the novel object in one-trial novel object recognition versus mice which received coconut oil or butter. Mice that received EVOO had improve T-maze retention compared to the mice that received butter. EVOO increased brain glutathione levels suggesting reduced oxidative stress as a possible mechanism. These effects plus increased glutathione reductase activity, superoxide dismutase activity, and decreased tissue levels of 4-hydroxynoneal and 3-nitrotyrosine were enhanced with enriched EVOO (3 × and 5 × polyphenols concentration). Our findings suggest that EVOO has beneficial effects on learning and memory deficits found in aging and diseases, such as those related to the overproduction of amyloid-β protein, by reversing oxidative damage in the brain, effects that are augmented with increasing concentrations of polyphenols in EVOO.
منبع: Rejuvenation Res. 2012 Nov 16
۱۱ دی، ۱۳۹۱ در ۱۱:۴۴ #98975madjdمدیرکلممنون
مطالعه حیوانی است. -
نویسندهنوشتهها
- شما برای پاسخ به این موضوع باید وارد شوید.