علت اصلی معمولاً کندی سرعت عبور مواد از کولون و یا اختلال دفع است. برخی از بیماریها موجب یبوست میشوند مانند رژیم کمفیبر یا کمآبی، کمکاری تیروئید، بیماری دیابت، تومورها و سرطانهای روده.
عوامل شایعی که یبوست را تشدید میکند عبارتند از: نوع رژیم غذایی، نداشتن رژیم غذایی حاوی سبزیجات و میوهها، کم مصرف کردن مایعات و نداشتن فعالیت فیزیکی مناسب.
توصیه های تغذیه ای برای رفع یبوست:
از فیبر زیاد استفاده کنید. جو دوسر را فراموش نکنید زیرا دارای بالاترین میزان فیبر است.
روزانه۱۰-۸ لیوان مایعات مصرف کنید مثلا هریک ساعت یکبار ۱ لیوان آب بخورید.
آلو یا آب آلوی گرم ملین است. سایر میوههای ملین شامل:انجیر،انگور، هندوانه، توت فرنگی، گلابی، زردآلو، زیتون، هلو، آب سیب، کیوی و …
نعناع و چای بابونه سبب کاهش علایم یبوست میشود.
چای زیاد پر رنگ نخورید.
در مدتی که یبوست دارید ماست نخورید و به جای آن شیر بخورید.
بیشتر غذاهایی که با نان سبوسدار خورده میشود مصرف کنید و کمتر برنج بخورید.
از استرس و اضطراب خود بکاهید.
حتماً فعالیت بدنی داشته باشید روزانه حداقل ۳۰ دقیقه پیاده روی کنید.
________________________________________________________________________________________________
زهرا یاری، کارشناس تغذیه.