ارده بهعنوان یکی از فرآوردههای بهدست آمده از کنجد به صورت سنتی بهعنوان صبحانه در ایران همراه نان و مواد شیرین مثل عسل و شیره انواع میوهها از جمله خرما و انگور یا مربا مصرف میشود. ارده، مایعی روغنی است که از دانه کنجد پوستگیری و آسیاب شده به دست میآید و در واقع کنجد کوبیده است که در روغن خود غوطهور شده در کل، 7/24 درصد ارده را پروتئین، 59 درصد چربی، 3/2 درصد فیبر و 3 درصد را موادمعدنی تشکیل میدهد.
مصرف هرازگاه ارده بهعنوان صبحانه بهخصوص برای کودکان ایرادی ندارد اما افراد مبتلا به اضافه وزن و دیابت باید در مصرف آن احتیاط کنند. ارده سرشار از چربی است و کالری بالایی دارد بنابراین باید در مصرف آن حد اعتدال را رعایت کنید. ارده در مقایسه با روغن کنجد فواید بیشتری دارد زیرا در روغن کنجد تنها چربی و ویتامینهای محلول در آن وجود دارد در حالی که در ارده دیگر مواد مغذی موجود در کنجد نیز حفظ میشود.
سیده ندا موسوی، دانشجوی دکترای تخصصی علوم تغذیه