-
نویسندهنوشتهها
-
۲۵ خرداد، ۱۳۹۳ در ۱۱:۰۷ #83762z.yariمشارکت کننده
ویتامین C، اولین نجات بخش
بررسی وضع بیماران بستری در بخش ریه یکی از بیمارستانهای لندن که برای مدتی تحت درمان با استفاده از ویتامین C بودند، نشان داد کسانی که ویتامین C کمتری دریافت میکردند در روزهایی که هوا آلوده است، مشکلات تنفسیشان تشدید میشود. بر اساس مطالعات انجامشده در دانشگاه بریتیشکلمبیا نشان میدهد مصرف مواد غذایی حاوی ویتامینC، به دلیل ویژگی آنتیاکسیدانی که دارند، بدن را در مقابل آلودگی هوا بیمه میکنند. این ترکیب خوراکی باعث حفاظت بدن در برابر آسیب رادیکالهای آزاد میشود.
یکی از دلایل ایجاد رادیکالهای آزاد در بدن، ورود هوای آلوده به ریههاست. ورود این ذرات به این عضو از بدن زمینهساز است. آنتیاکسیدانها با اتصال به رادیکالهای آزاد موجب خنثیشدن آنها پیش از آسیب رساندن به سلولها میشوند.
منبع اصلی این ویتامین نجاتبخش، منابع غذایی مختلف است، اما میزان آن در بعضی خوراکیها بیشتر و در بعضی کمتر است.
1 ـ مرکبات: شاید یکی از دلایلی که در فصلهای سرد سال مرکبات بهوفور در دسترس است، ضرورت مصرف آن در این فصل است. دلیل آن هم مشخص است. این ویتامین باعث تقویت سیستم ایمنی بدن شده و بهاینترتیب بدن در مقابل ابتلا به انواع بیماریها مصون میماند. در فصل زمستان و پاییز باید بهوفور انواع مرکبات بویژه انواع ترش آنها را مصرف کنید. چون این خوراکیها سرشار از ویتامینC هستند.
2 ـ پهن برگها: سبزیهایی که رنگ سبزتیره دارند مانند کلم بروکلی، اسفناج و کاهو سرشار از ویتامین C هستند. بنابراین مصرف این خوراکیها ویتامین C مورد نیاز بدن را تامین میکند.
باوجود این که ویتامین C جزو آنتیاکسیدانهای قوی بوده و میتواند باعث کاهش اثرهای منفی ناشی از آلودگی هوا شود، این ویژگی در افراد سیگاری کمرنگ است. به این دلیل که دود سیگار باعث از بین رفتن بخش اعظمی از ویتامین C دریافتی میشود.
ویتامینE، نجاتبخش دوم
ویتامین E یکی دیگر از ترکیبهای مهمی است که بدن را درمقابل اثرات زیانآور آلودگی هوا مصون میکند. ویتامین E با اکسیژن ترکیب میشود و رادیکالهای آزاد را از بین میبرد. ویتامین E، چربیهای اشباعنشده و دیگر ترکیبات حساس به اکسیژن مانند ویتامین A را از واکنشهای اکسیدکننده محافظت میکند. بنابراین مصرف موادغذایی حاوی ویتامینE علاوه بر مصونکردن بدن در مقابل آلودگیها، مانع از بین رفتن ویتامین A نیز میشود.
شیر و لبنیات
برای مبارزه با تاثیر منفی آلایندهها یکی از بهترین نوشیدنیها شیر است. با نوشیدن شیر، میزان کلسیم بدن افزایش یافته و سیستم ایمنی بدن و اسکلت استخوانی در برابر آلایندهها مقاوم میشود. نوشیدن آن باعث تمیزشدن مجاری گوارشی میشود.
این نوشیدنی سرشار از فسفر و منیزیم است و دریافت این دو ماده، بدن را در مقابل مسمومیت ناشی از قرارگرفتن درمعرض آلایندهها مصون میکند. ماست و دوغ نیز تاثیر مشابهی دارند. اگر نمیتوانید شیر بنوشید، روزانه دستکم سه فنجان ماست برای جلوگیری از تاثیر آلایندهها مناسب است. مصرف لبنیات پروبیوتیک تاثیر به مراتب بیشتری روی جلوگیری از تاثیر آلایندهها روی بدن دارد.
_________________________________________________________________________________________________
زهرا یاری، کارشناس ارشد تغذیه. -
نویسندهنوشتهها
- شما برای پاسخ به این موضوع باید وارد شوید.