-
نویسندهنوشتهها
-
۲ بهمن، ۱۳۹۲ در ۰۳:۵۷ #81456v.fatoorechiمشارکت کننده
در تحقیقاتی که اخیرا توسط یکی از پژوهشگران کشورمان انجام شده، اثر پیشگیری و درمانی گیاه سیاهدانه روی زخم معده ناشی از داروی ضد التهاب غیراستروئیدی ایندومتاسین به اثبات رسیده است اثرات درمانی گیاه سیاهدانه روی بیماری زخم معده عمدتاً از طریق مهار لیپوپراکسیداسیون و نیز افزایش ترشح مخاط معده اعمال شده است.
در تحقیقات انجام گرفته با عنوان بررسی اثر سیاهدانه روی زخم معده ناشی از ایندومتاسین در موش صحرایی، سیاهدانه در حدود 80 درصد از ایجاد زخم معده پیشگیری و در حدود 70 درصد اثر درمانی برای زخم معده از خود نشان داد و در این مطالعه اثر درمانی سیاهدانه در درمان و پیشگیری از زخم معده حتی از داروی معروف و پرمصرفی همچون رانیتیدین نیز بیشتر بود که این موضوع بسیار جالب توجه است.
داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی معمولا برای از بین بردن التهاب در بیماریهایی که احتیاج به درمان طولانی مدت دارند مانند آرتریت روماتوئید، آرتروز و همچنین در تسکین دردهای مختلف از جمله دردهای زودگذر عضلانی، سردردهای میگرنی و دردهای بعد از عمل جراحی تجویز میشوند. امروزه بیش از 30 میلیون بیمار در سراسر کره زمین از داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی نظیر ایندومتاسین استفاده میکنند که یکی از عوارض شایع این داروها ایجاد زخم معده در انسان میباشد، بطوریکه در بیش از 20 درصد از افراد تحت درمان با داروی ایندومتاسین زخم معده ایجاد شده است.
داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی جزو پرمصرفترین داروها در سطح جهان بهشمار میآیند، اما به دلیل عوارض جانبی خطرناکی که روی دستگاه گوارش ایجاد میکنند مصرف آنها نگرانیها و محدودیتهایی را به همراه دارد، بطوریکه امروزه این مشکل به یکی از دغدغههای مهم علم پزشکی مبدل شده است. این محقق جوان ایرانی در ادامه به بیان خصوصیات و ویژگیهای گیاه سیاه دانه پرداخت و متذکر شد: سیاهدانه یا در اصطلاح انگلیسی Black cumin در طب سنتی ایرانی مصارف متعددی داشته و در درمان بسیاری از امراض همچون سوء هاضمه، سر درد مزمن، اسهال، استفراغ، سرماخوردگی، از دست دادن اشتها، آسم، بیماریهای قلبی، ضعف جسمانی، مشکلات گوارشی، دیابت، رماتیسم، جذام و بسیاری موارد دیگر تجویز و مورد استفاده قرار میگرفته است. منافع سیاهدانه از یکسو در کتاب انجیل و نوشتههای عبری ذکر شده و در حدیثی از پیامبر اکرم(ص) منقول است که سیاه دانه داروی تمام دردها بهجز مرگ است و از سوی دیگر مطالعات اخیر خواص ضد باکتریایی، کاهندگی قند خون، ضد فشار خون، خاصیت آنتی اکسیدانی و ضد التهابی این گیاه را به اثبات رسانده است. این پروژه تحقیقاتی که روند اجرای آن از زمستان 90 آغاز و تا اعلام نتایج نهایی در تابستان 92 به طول انجامید در محل و با حمایت مالی دانشگاه علوم پزشکی مشهد و تحت نظارت دکتر سعید نیازمند، دانشیار گروه فیزیولوژی پزشکی این دانشگاه انجام گرفته است. -
نویسندهنوشتهها
- شما برای پاسخ به این موضوع باید وارد شوید.