ميانگين افزايش وزن در زمان بارداري ۹ الي ۱۳ كيلوگرم است . در زمان تولد نوزاد ۷- ۶ كيلوگرم از وزن بدن مادر كاسته مي شود و مدتي طول مي كشد تا باقي مانده اضافه وزن از بين برود.
مادران شیرده از ۴۵ روز بعد از زایمان میتوانند رژیم غذایی خود را شروع کنند. پیام فرحبخش متخصص تغذیه و رژیم درمانی با اشاره به اهمیت رژیم غذایی در دوران شیردهی اذعان گفت: برخی از مادران گمان میکنند اگر در دوران شیردهی رژیم غذایی بگیرند دچار کمبود شیر میشوند اما باید گفت که پیروی از یک رژیم غذایی مطلوب و الگوهای رژیم غذایی تا ۲ سال کاهش شیر را به دنبال نخواهد داشت.
وی در ادامه گفت: مادر از ۴۵ روز بعد از زایمان میتواند رژیم غذایی خود را شروع کند و این امر شامل مادرانی میشود که دچار اضافه وزن، چاقی و یا بیماری خاصی هستند، بنابراین به مادران با وزن نرمال توصیه نمیشوند.
این متخصص با اشاره به اینکه در رژیم غذایی مطلوب و زیر نظر پزشک انتظار کاهش وزن متوسط بین نیم تا یک و نیم کیلو وجود دارد افزود: در صورتی که این اتفاق نیفتد باید به سه مورد توجه داشت اول اینکه آیا مادر بیشتر از میزان توصیه شده و تحت تاثیر دیگران شیر مصرف میکند و یا کودک کمتر از میزان طبیعی شیری خورد که اضافه آن به بدن مادر جذب میشود و سوم اینکه متابولیسم بدن مادر در حین حاملگی دچار اختلال شده باشد که این موضوع خود موجب کاهش وزن مطلوب در مادر میشود.
وی در پایان اظهار داشت: اضافه وزن بدن مادر شیرده براساس شاخص توده بدنی هر فرد تعیین میشود چنان ه وزن نرمال را ۱۸.۵ تا ۲۵ کیلو در نظر بگیریم اگر مادر در این محدوده باشد رژیم غذایی توصیه میشود و چنانچه ۲۵ تا ۳۰ باشد اضافه وزن محسوب میشود.