سبوس برنج پوسته خارجی دانه برنج است. پوست برنج را به وسیله آسیابهای سنگی جدا میكنند و سپس برنج به دست آمده را كه برنج قهوهای نامیده میشود، پوست میكَنند و برنج سفید شده را به دست میآورند كه مصرف غذایی دارد و سبوس محصول فرعی آن میباشد.
از سبوس برنج روغنی به دست میآید كه به روغن سبوس برنج معروف است. ضمناً باید در نظر داشت كه در سبوس برنج نوعی لیپاز فعال وجود دارد كه باعث میگردد مقدار درصد اسیدهای چرب آزاد را در آن افزایش دهد. روغن سبوس برنج دارای 15- 20 درصد از اسیدهای چرب اشباع شده و 80 تا 85 درصد از نوع اشباع نشده است. این روغن تحت اثر گرما تا حرارت 160 درجه، فاسد نمیشود.
روغن سبوس برنج حاوی ویتامینهای B و E و آنتی اکسیدان میباشد كه باعث تقویت موی سر میگردد و رطوبت پوست و موی سر را حفظ میكند.
مصرف سبوس برنج به خاطر اینکه نوعی فیبر رژیمی محسوب می شود در کاهش چربی های خون، کاهش اشتها و وزن مؤثر است.
__________________________________________________________________________________________________
زهرا یاری، کارشناس تغذیه.