-
نویسندهنوشتهها
-
۱ اردیبهشت، ۱۳۹۳ در ۰۸:۵۱ #82623
z.yari
مشارکت کنندهتأثیر انواع زیادی از مواد مغذی در عملکرد مناسب تیروئید به خوبی شناخته شده است. یکی از این مواد «ید» است. از آنجایی که عنصر ید در تولید هورمونهای تیروئیدی نقش حیاتی دارد، تأمین کافی این ماده مغذی در سلامت و کارایی غده تیروئید اهمیت زیادی دارد. از طرف دیگر برای حفظ سلامت و به منظور دریافت مناسب ویتامینها تنوع در دریافت غذاها توصیه میشود. کمبود برخی انواع ویتامینها و مواد معدنی در کمکاری تیروئید موثر هستند و از طرف دیگر ابتلا به کم کاری تیروئید، باعث میشود ویتامینها و مواد معدنی مصرف شده به خوبی در بدن مورد استفاده قرار نگیرند.
از جمله ریزمغذیهای ذکر شده در این رابطه میتوان به ویتامینهای A، E، D، ویتامینهای گروه B، آهن، کلسیم، منیزیم، سلنیوم و روی اشاره کرد. طیف گسترده ویتامینها و مواد معدنی مرتبط با عملکرد تیروئید و اختلالات ناشی از آن نشان میدهد دریافت کافی این مواد ترجیحاً از طریق مصرف غذاهای مغذی و متنوع و در صورت نیاز از طریق مکملهای غذایی اهمیت ویژهای هم در رفع این اختلال تیروئیدی و هم در بهبود متابولیسم خود این مواد مغذی در بدن دارد.
برخی انواع سبزیجات مانند گلکلم، بروکلی، کلم بروکسل، دانه خردل، تربچه، شلغم و لوبیای سویا، دارای خواص ضد تیروئیدی هستند. البته در افراد سالم مصرف این مواد باعث ایجاد کم کاری تیروئید نمیشود، مگر فرد دچار کمبود ید باشد. پخت این مواد میتواند با تغییر ساختار برخی آنزیمهای موجود در آنها، اثرات ضد تیروئیدی آنها را از بین ببرد.
غذاهای فراوری شده و کربوهیدراتهای تصفیه شده مانند نان و آرد فاقد سبوس و تنقلات شناخته شده از نظر محتوای تغذیهای فقیر میباشند و میتوانند منجر به مقاومت به انسولین و اختلالات هورمونی شوند. در مقابل غلات کامل مانند نانهای سبوس دار و همچنین سبزیجات مختلف علاوه بر اثرات سیر کنندگی در کنترل قند خون موثر میباشند. مصرف غذاهای غنی از ویتامینهای گروه B، آهن و آنتیاکسیدانها، مانند غلات کامل و سبزیجات تازه و میوههایی مانند انواع توتها و گیلاسها، گوجه فرنگی و … توصیه میشود. مصرف اسیدهای چرب ضروری شامل اسیدهای چرب امگا-3 و امگا-6 میتوانند در بهبود علائم ناشی از کمکاری تیروئید مانند اختلالات پوست، مو و ناخنها و همچنین بهبود عملکرد مغز و افزایش سطح انرژی فرد اثرات مثبتی داشته باشند. منابع اسیدهای چرب امگا-3 شامل گردو، دانه کتان، ماهیهای چرب آبهای سرد مانند سالمون (آزاد) و کاد میباشد.
اسیدهای چرب امگا-6 نیز عمدتاً در دانهها و مغزهای گیاهی وجود دارند. مصرف تنها چند وعده ماهی یا مغز دانهها میتوانند تأمین کننده مقادیر کافی از این چربیها برای بدن باشند. سلنیوم در تشکیل شکل فعال هورمونهای تیروئیدی و متابولیسم ید نقش مهمی دارد. غذاهای غنی از سلنیم شامل دانه گندم، غذاهای دریایی، کلیه، جگر، گوشت و ماکیان، دانه آفتابگردان و مغز دانهها میباشند. نکته مهمی که باید به آن توجه شود این است که فرد مبتلا به کم کاری تیروئید تنها زمانی مجاز به استفاده از مکمل ید است که پزشک استفاده از آن را توصیه کرده باشد، زیرا این ماده تنها زمانی موثر است که کم کاری تیروئید ناشی از کمبود ید باشد، که در حال حاضر در دنیا و به ویژه در ایران به علت مکمل یاری نمک با ید، کمکاری تیروئید ناشی از کمبود ید نادر است. مصرف ید به میزان زیاد میتواند خود باعث تشدید اختلالات تیروئید شود.
_______________________________________________________________________________________________
زهرا یاری، کارشناس تغذیه.۲۲ اردیبهشت، ۱۳۹۳ در ۰۰:۰۶ #101561ناشناس
میهمانبرخی انواع سبزیجات مانند گلکلم، بروکلی، کلم بروکسل، دانه خردل، تربچه، شلغم و لوبیای سویا، دارای خواص ضد تیروئیدی هستند.
با سلام ممنون از این دوست عزیز و گرامی.
سوالی دارم از خدمت کارشناس سایت
ایا خوردن یک قاشق مربا خوری تخم کتان برای کسانی که کم کاری تیروئید دارند مضر هست؟
در جایی خوندم که باید چند ساعت قبل یا بعد از مصرف قرص لوتیروکسین مصرف شود اایا این گفته درسته؟
ممنون میشم اگه در این مورد توضیحاتی داده شود. -
نویسندهنوشتهها
- شما برای پاسخ به این موضوع باید وارد شوید.