تغيير و افزايش سطوح ليپيدهای خون يکی از مشکلات بيماران مبتلا به ديابت نوع 2 است. اين مطالعه به منظور بررسی تأثير مصرف آب هويج غنی شده با بتاکاروتن بر سطوح ليپيدهای خون در اين بيماران طراحی و انجام شد. افراد و روشها: اين کارآزمايی بالينی تصادفيِ دو سوکورِ کنترل شده روی 44 بيمار مبتلا به ديابت نوع 2 انجام شد. ابتدا بيماران به دو گروه دريافت کننده ml200 آب هويج غنی شده با mg10 بتاکاروتن (گروه الف) و آب هويج معمولی (گروه ب) تقسيم شدند. هر دو گروه به مدت 8 هفته، هر روز در وعده ناهار به جای يک واحد غلات ml200 آب هويج دريافت کردند. يادآمد 24 ساعته خوراک در 3 روز متوالی و 6 روز غيرمتوالی در ابتدا و انتهای مطالعه گرفته شد. همچنين، مقدار ليپيدها، گلوکز و بتاکاروتن سرم در نمونههای خون ناشتا در شروع و پايان هفته هشتم اندازهگيری شد. دادههای بررسی مصرف با نرمافزار Nutritionist IV آناليز و آزمونهای آماری با نرمافزار SPSS11.5 تجزيه و تحليل شد. يافتهها: سطح بتاکاروتن سرم افزايش و کلسترول تام و تریگليسريد و نسبتهای LDL-c/HDL-C و TC/HDL-C به طور معنیداری در گروه الف نسبت به گروه ب کاهش يافت، ولی سطوح HDL-C و گلوکز ناشتا در اين تحقيق در هر دو گروه تحت تأثير قرار نگرفت. نتيجه گيری: مصرف روزانه ml200 آب هويج غنی شده با mg10 بتاکاروتن يا آب هويج معمولی به مدت 8 هفته بدون تأثير بر مقدار گلوکز سرم، سبب بهبود سطوح بعضی از ليپيدهای سرم در بيماران ديابتی نوع 2 شد. البته، تأثير آب هويج غنی شده در مقايسه با آب هويج معمولی بيشتر بود. اين مداخله تغذيهای نشان داد که مصرف آب هويج غنی شده احتمالاً میتواند از افزايش ليپيدهای خون در اين بيماران جلوگيری کند.