-
نویسندهنوشتهها
-
۲۳ اردیبهشت، ۱۳۹۱ در ۱۰:۵۱ #73046jafariمشارکت کننده
برنامه غذايي فرد مبتلا به بيماري كليوي، بايد توسط پزشك تعيين شود. ضمن آن كه محدوديت مصرف پروتئين نبايد منجر به سوء تغذيه فرد بيمار شود.
در پژوهش گروهي از محققان دانشگاه علوم پزشكي تهران آمده است: اوره كه از سوخت و ساز پروتئين حاصل ميشود، از راه كليه دفع ميشود و ميزان آن، از نظر عامه مردم به عنوان شاخص مهم عملكرد كليه مطرح است. به همين دليل به محض احساس مشكلي در كليه خود، بدون اطلاع از ميزان اوره خون، مصرف گوشت قرمز را محدود ميكنند، چرا كه گوشت قرمز را منبع توليد اوره بدن ميدانند.
هر چند در نارسايي مزمن كليه، كاهش مصرف پروتئين روند نارسايي كليه را كند ميكند، ولي اين به معناي مجاز بودن قطع يا محدوديت مصرف پروتئين نيست و محدوديت مصرف پروتئين بايد طبق فرمول خاصي توسط پزشك تجويز شود. اگر عملكرد كليه تا 50 درصد حالت طبيعي افت كرده و حال عمومي بيمار خوب باشد، محدوديت مصرف پروتئين گياهي و لبنيات توصيه ميشود و مصرف پروتئين حيواني مانعي ندارد مگر در موارد خاصي كه توسط پزشك معين ميشود.
اگر عملكرد كليه به كمتر از 30 درصد حالت طبيعي برسد، كاهش شديد مصرف پروتئين ميتواند خطرساز و مرگ آفرين باشد. در شخصي كه به طور مرتب دياليز ميشود و نيز در مبتلايان به سندرم نفروتيك (N.S) (كه در آن فرد مقدار زيادي پروتئين از طريق ادرار دفع ميكند)، محدوديت مصرف پروتئين خطرناك بوده، منجر به بدتر شدن وضع بيمار ميشود.
تنها پزشك ميتواند در خصوص نوع رژيم غذايي بيماران كليوي تصميم بگيرد. تنقلات نيز به علت بالا بودن ميزان املاح، باعث افزايش فسفر و اختلال كار كليه ميشوند. زيرا در بيماريهاي كليه، كراتينين سرم بالا بوده و دفع فسفر مختل ميشود و فسفر اضافي روي استخوانها، اعصاب و عضلات اثر سوء دارد.
عصارة مركبات نيز به دليل داشتن مقادير زياد پتاسيم، ميتواند باعث افزايش پتاسيم خون بيش از حد طبيعي شود و چون كليه توانايي دفع آن را ندارد، با اثر بر ساير قسمتهاي بدن، به خصوص اعصاب و عضلات، باعث عوارض جبرانناپذيري ميگردد. به طور مثال، باعث ايجاد بينظمي يا آريتميهاي خطرناك در عضله قلب ميشود، حتي سابقة فوت بيمار دچار نارسايي مزمن كليه با مصرف يك ليوان آب پرتقال وجود دارد.
-
نویسندهنوشتهها
- شما برای پاسخ به این موضوع باید وارد شوید.