-
نویسندهنوشتهها
-
۱۹ آبان، ۱۳۹۲ در ۱۲:۲۴ #80294neda.mousaviمشارکت کننده
نتایج دو تحقیق جداگانه نشان مىدهد کم خوابى مىتواند منجر به افزایش وزن در افراد شود. به گزارش پایگاه اینترنتى رویترز از واشنگتن ، کم خوابى مىتواند میزان هورمون هاى مرتبط با اشتها و رفتارهاى تغذیه اى را تغییر دهد.
در یک مطالعه، دانشمندان دریافتند کسانى که به مدت دو شب و در هر شب کمت از چهار ساعت خوابیده اند، هورمون لپتین در بدن آنها ۱۸ درصد کاهش و هورمون گرلین ۲۸ درصد افزایش یافته است .
هورمون لپتین ( leptin ) که توسط سلول های چربی آزاد می شود، باعث احساس سیری شده و به مغز اعلام مىکند که بدن دیگر نیاز به دریافت غذا ندارد.
هورمون گرلین ( ghrelin ) که توسط معده تولید می شود، باعث تحریک اشتها و احساس گرسنگى مىشود.
مردان جوان شرکت کننده در این تحقیق که خوابشان کم شده بود، نسبت به سایر افراد تمایل بیشتری به مصرف مواد غذایى نشاسته دار مثل نان ، برنج ، ماکارونی ، کیک و شیرینی پیدا کرده بودند.
پرفسور” ایو ون کوتر” استاد علوم پزشکى دانشگاه شیکاگو که سرپرستى این تحقیق را به عهده دارد، مىگوید : ” از آنجا که گلوکز ( قند خون ) انرژى مورد نیاز مغز را فراهم مىنماید، هنگام خستگى ناشى از کم خوابى مغز به کربوهیدرات هاى ساده نیاز پیدا مىکند.
این اولین تحقیقى است که نشان مىدهد ، خواب میزان این دو هورمون را در بدن تنظیم مىکند. محققان متوجه شدند افراد با مصرف کالرى بیشتر، سعى مىکنند کمبود خواب را جبران کنند. محققان میزان هورمون لپتین و گرلین را در ۱۲ مرد جوان سالم، قبل و بعد از دو شب کم خوابى و دو شب پرخوابى اندازه گیرى کردند و دریافتند میزان هورمون گرلین بعد از چهار ساعت خواب شبانه در مقایسه با ۹ ساعت خواب شبانه ۷۱ درصد افزایش یافته است . کمبود خواب باعث شده بود، این افراد خوردن بستنی، آب نبات ، شیرینى و کیک را بر میوه ،سبزیجات و لبنیات ترجیح دهند.
در تحقیق دوم ، پژوهشگران دریافتند هرچه افراد کمتر بخوابند، وزن بیشتری اضافه مىکنند. دراین تحقیق میزان هورمون لپتین در کسانى که کمبود خواب داشتند کاهش و هورمون گرلین افزایش یافته بود.
دکتر امانوئل میگنوت از دانشگاه استانفورد در کالیفرنیا و همکارانش عادات خواب و میزان این دو هورمون را در بدن هزار نفر مورد مطالعه قرار دادند.
آنها دریافتند کسانى که کمتر از۵ ساعت در شب مىخوابند ،در مقایسه با کسانى که هشت ساعت مىخوابند میزان هورمون گرلین در بدن آنها ۹/۱۴ درصد افزایش و هورمون لپتین ۵/۱۵ درصد کاهش مىیابد.
نتایج این مطالعه رابطه مهمى را بین خواب و هورمون هاى تنظیم کننده دریافت غذا نشان مىدهد.
سیده ندا موسوی، دانشجوی دکترای تخصصی علوم تغذیه
-
نویسندهنوشتهها
- شما برای پاسخ به این موضوع باید وارد شوید.