نقش هورمون ها در چاقی

در حال نمایش 1 نوشته (از کل 1)
  • نویسنده
    نوشته‌ها
  • #82778
    z.yari
    مشارکت کننده

    در واقع هورمون‌هاي زيادي در بدن شما هستند كه تمام روند غذا خوردن تا چاق شدن يا نشدن شما را كنترل مي‌كنند. حتي خود سلول‌هاي چربي هم هورمون‌هاي مختلفي توليد مي‌كنند.
    1. لپتین: سلو‌ل‌هاي چربي انسان هورمون‌هاي بسيار زيادي توليد مي‌كنند كه لپتين يكي از آنهاست. اين هورمون در كنترل اشتها نقش دارد. مطالعات نشان داده افزايش چربي در بدن حالت مقاومت به لپتين را رقم مي‌‍‌زند كه به اين معناست كه هرقدر بدن شما اين هورمون را ترشح كند، مغزتان به آن پاسخ نمي‌دهد. ترشح اين هورمون با ترشح عوامل التهابي در بدن رابطه دارد،‌ ممكن است افزايش ترشح آن مغز را به اين نتيجه‌گيري برساند كه با شرايط قحطي و فقر غذايي روبه‌رو است و براي همين اشتهاي شما به جاي كم شدن بيشتر مي‌شود و متابوليسم شما هم كاهش مي‌يابد. اينگونه شما اشتهاي سيري‌ناپذيري به مواد چرب و شيرين خواهيد داشت و كالري در بدن شما به صورت سلول‌هاي چربي در مناطق مختلف ذخيره خواهد شد. نکته قابل توجه اینست که مقاومت به هورمون لپتين را مي‌توان با داشتن رژيم غذايي مناسب و انجام ورزش‌هاي كافي كنترل كرد. كاري كه به شما خيلي كمك مي‌كند اين است كه هرروز قبل از ساعت 10صبح يك ليوان آب سبزيجات (مثل آب كرفس، كاهو و هويج) يا يك كاسه سبزيجات خام و بخارپز بخوريد.
    2. انسولین: هر زمان كه يك ماده غذايي يا نوشيدني بسيار شيرين مي‌خوريد، قند خونتان بالا مي‌رود و بدن شما براي جبران هورمون انسولين آزاد مي‌كند كه كارش اين است كه گلوگز (قند) آزاد موجود در خون را جمع‌آوري ‌كند. مثلا بعد از خوردن يك ليوان بزرگ نوشابه، يا شيريني‌هاي خامه‌اي انسولين در بدن شما قند را به چربي تبديل کرده و ذخيره مي‌كند اما در برخي موارد، اضافه وزن و تجمع چربي در بدن، باعث بروز مقاومت به انسولين مي‌شود و در نتيجه بيماري ديابت رخ مي‌دهد. پس بهترين كار اين است كه همين امروز غذاهای شیرین و قندهای ساده را از غذاي خودتان حذف كنيد. قدم دوم هم اين است كه غذاهاي فرآوري‌ شده و كنسروي مثل نان سفيد و پاستاي معمولي را با نمونه‌هاي تهيه شده با غلات كامل و داراي فيبر بالا عوض کرده (جدا از اينكه اين كار عملكرد انسولين در بدن را تنظيم مي‌كند باعث احساس پري بيشتر در فرد و در نتيجه اشتهاي كمتر او و احتمال كمتر چاقي در او مي‌شود) و سعي كنيد حجم غذا و ميان‌وعده‌هاي خود را هم کاهش دهید. يك اقدام مناسب ديگر هم اين است كه تعداد وعده‌هاي غذايي خود در طول روز را بيشتر و حجم هر وعده غذايي خود را کم کنید تا بدن شما ناگهان با ورود مقدار بالايي از گلوگز مواجه نشود.
    3. کورتیزول: ترشح اين هورمون به شما توان و انرژي لازم براي مقابله با هيجان يا فعاليت را مي‌دهد. برخي مطالعات نشان داده هورمون كورتيزول به‌طور مستقيم باعث تجمع سلول‌هاي چربي در ناحيه شكم شده و از اين راه باعث چاقي و اضافه وزن مي‌شود. براي آنكه هورمون‌هاي بدنتان و گرايش به غذاهاي شيرين و چرب را متعادل كنيد، بهترين كار اين است كه به غذاهاي غني از فولات (ويتامين B12) مثل عدس و اسفناج روي بياوريد. مغز انسان از ويتامين‌هاي B موجود در اين غذاها براي ساخت سروتونين استفاده مي‌كند که اثری مخالف کورتیزول داشته و سبب آرامش می شود.
    درضمن يادتان باشد مطالعات جديد نشان داده يك شب بي‌خوابي هورمون كورتيزول بدن شما را دوبرابر مي‌كند.
    ___________________________________________________________________________________________________
    زهرا یاری، کارشناس ارشد تغذیه.

در حال نمایش 1 نوشته (از کل 1)
  • شما برای پاسخ به این موضوع باید وارد شوید.