-
نویسندهنوشتهها
-
۳۰ بهمن، ۱۳۹۶ در ۰۷:۰۷ #115762xمشارکت کننده
مهار کم خونی با ساده ترین خوردنی ها
به گزارش شفاف برای اینکه از کم خونی در امان بمانید توصیه می کنیم از توصیه های مفید طب سنتی کمک بگیرید و سعی کنید مانع ایجاد آن در بدنتان شوید به خصوص در ماهی که روزه می گیریدبه گزارش شفاف مسئول آموزش گروه داروسازی سنتی دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: طب سنتی ، توصیه های خوبی برای پیشگیری و حتی درمان برخی بیماری ها از جمله چربی خون، سرطان و کم خونی دارد.
دکتر معصومه خادمی زاده ره عنوان مثال به وعده افطار در ماه مبارک رمضان اشاره کرد و اینکه برخی روزه داران چون در وعده افطار، غذای چرب می خورند دچار افزایش کلسترول خون می شوند.
وی درباره مقابله با این افزایش کلسترول توصیه کرد که استفاده از عسل همراه یک قاشق چایخوری پودر دارچین در یک لیوان آب گرم کلسترول خون را تا ۳۰ درصد کاهش می دهد.وی برای تاثیر طب سنتی روی بیماری صعب العلاجی مثل سرطان هم به خواص زعفران اشاره کرد و گفت: زعفران یکی از مهم ترین مواد غذایی طب سنتی و ضد سرطان است و می تواند روی طیف وسیعی از تومورها تاثیر مثبت داشته باشد.
خادمی زاده در خصوص درمان کم خونی با استفاده از طب سنتی نیز گفت: ترکیب سه شیره گیاهی شامل شیره انگور، شیره خرما و شیره توت حتی از قرص های آهن، اثربخشی بیشتری دارد و آهن بدن را تامین می کنند.
وی یادآور شد: هر کدام از این سه شیره گیاهی را به اندازه یک قاشق می توان با هم مخلوط کرد؛ ضمن اینکه این مواد را می توانیم حتی تا یک ماه در یخچال نگهداری کنیم.
مسئول آموزش گروه داروسازی سنتی دانشگاه علوم پزشکی تهران، پیش از این نیز گفته بود که مصرف انجیر می تواند یک چهارم نیاز روزانه بدن به آهن را تامین کند به ویژه اگر با آب پرتقال خورده شود.گفته می شود ۷۰ درصد خانوارهای ایرانی با کمبود آهن مواجه اند.منبع : ایرنا
۵ اسفند، ۱۳۹۶ در ۰۸:۵۳ #115844vida samieeمدیرخواص اسید فولیک (ویتامین ب۹) و عوارض کمبود آن
دریافت مقادیر کافی اسید فولیک در بارداری ضروری است. پیشگیری از نقایص مادرزادی جنین، کاهش خطر حملات قلبی، درمان کم خونی، کاهش کروموزم های غیر طبیعی اسپرم، کاهش افسردگی و بهبود خلق و خو از خواص اسید فولیک است.
اسید فولیک (فولات) یا ویتامین ب۹ از خانواده ویتامینهای ب کمپلکس بوده که در آب حلال میباشد و مصرف آن برای خانمهای باردار و شیرده ضروری است. این ویتامین از نقایص مادرزادی لوله عصبی جنین پیشگیری میکند. در ادامه با خواص اسید فولیک، نقش آن در پیشگیری از بیماریها، منابع تامین کننده و عوارض کمبود این ویتامین آشنا خواهید شد.
از مهمترین فواید مصرف اسید فولیک در بارداری، نقش آن در پیشگیری از نقایص مادرزادی جنین است به طوریکه مصرف این ماده توسط مادران باردار در طول دوران بارداری و شش ماه قبل از باردار شدن ضرروی است.
اسید فولیک از سقط خود به خودی جنین پیشگیری میکند.
این ماده، باعث افزایش شیر مادران شیرده میشود.
يـك مـاده مغـذی ضـروری بـرای پیشگیری از كم خونی در دوران بارداری است.
فولیک اسید میتواند خطر دردهای زودرس و پره اکلامپسی را کاهش میدهد.سایر خواص اسید فولیک
اسید فولیک در سلامتی و شادابی پوست موثر است.
درمان کم خونی از خواص این ویتامین است. در صورت کمبود میزان اسید فولیک در بدن نوع خاصی از کم خونی با نام ماکروسیتی آنمی ایجاد میشود.
این ماده برای تبدیل کربوهیدرات به انرژی و تولید DNA و RNA لازم است.
دریافت مقادیر کافی اسید فولیک از غذاهای مصرفی به مقابله با سرطان روده بزرگ، معده، لوزالمعده، سرطانهای مربوط به گردن و سرطان سینه کمک میکند.
مصرف اسید فولیک یا ویتامین ب9 باعث افزایش اشتها میشود. به طور کلی این ویتامین در جذب غذا به رودهها کمک میکند و اختلالات دستگاه گوارش را برطرف میسازد و باعث رشد بهتر بدن میشود.
جلوگیری از سفید شدن موها یکی از فواید مصرف اسید فولیک است.
افزایش اشتها، کاهش افسردگی و بهبود خلق و خو از خواص اسید فولیک است. ویتامین ب9، با جلوگیری از افزایش تشکیل هموسیستین در بدن که مانع از انتقال خون و سایر مواد مغذی به مغز میشود و افزایش هموسیستین در ترشح هورمون سروتنین، باعث به وجود آمدن حس خوب در بدن میگردد.
پیشگیری از بیماریهای قلبی و بروز سکته، از دیگر خواص اسید فولیک است. دریافت مقادیر کافی این ماده ميتواند عوامل خطر بیماریهای قلبی، شـامل كلسترول و هموسیستئین بالا را که میتواند به عروق قلبی صدمه بزند، کاهش دهد.
مصرف اسید فولیک برای مردان باعث افزایش کاهش احتمال وجود کروموزوم های غیر طبیعی در اسپرم های شان میشود.مهمترین منابع تامین کننده اسید فولیک
برگ سبز سبزیجات، اسفناج، هویج، قارچ، جگر، زرده تخم مرغ، طالبی، زردآلو، کدو تنبل، لوبیا و آووکادو حاوی اسید فولیک هستند. همچنین این ویتامین در مارچوبه، عدس، سیب زمینی، ذرت و فندق به مقادیر زیاد وجود دارد. امروزه این ماده به برخی از غذاهای آمادهی تهیه شده از غلات برای صبحانه و سایر غذاهای تقویتی افزوده میشود.
منابع اسید فولیک
علائم کمبود اسید فولیک
اسید فولیك يكی از عناصر غذایی مهم بشمار میرود كـه كمبود آن میتواند پیامدهای زيانبار بهداشتی، اجتماعی و اقتصادی متعددی به همراه داشته باشد. افزايش موارد نقايص مادرزادی لوله عصبی، بیماريهای قلبی و عروقی و حتی برخی از انواع سرطان به كمبـود اسـیدفولیك نسـبت داده شـده اسـت. بـه ايـن دلیل بسیاری از كشورها افزودن اسیدفولیك به مواد غذايی، بـه ويژه آرد را اجباری اعلام كردهاند.
جالب است بدانید، دلايل متعددی میتواند منجر به افزايش خطر كمبود اسید فولیك شود كه عبارتند از:
مصرف ناكافیمواد غذیی یحاوی فولات در برنامه غذایی روزانه
روشهای غذایی غلط مثل طبخ غذا در مدت طولانی و با آب زياد
سوء جذب این ماده در بدن به علت برخی بیماریهای معده و روده كوچك
مصرف برخی داروها به علت مداخله در متابولیسم فولات
مصرف قرصهای ضدبارداری
افراد دارای كمبود آهن و يا كمبود ويتامین ث
استعمال سیگارمنابع: کتاب نقش موثر ویتامینها در پیشگیری و درمان بیماری ها، کتاب خواص درمانی عرقیات گیاهی و ویتامینها، ویکی پدیا
۱۳ اسفند، ۱۳۹۶ در ۱۲:۲۸ #116106vida samieeمدیررژیم غذایی در بیماران کم خونی آنمی
كمخوني وضعيتي است كه در آن تعداد يا اندازه گلبولهاي قرمز و يا مقدار هموگلوبين موجود در خون كاهش يافته و تبادل اكسيژن و دياكسيدكربن بين خون و سلولهادچار اختلال ميشود. از علل ايجادكننده كمخوني ميتوان كمبودهاي تغذيهاي، خونريزي، ناهنجاريهاي ژنتيكي، بيماريهاي مزمن و يا مسموميتهاي دارويي را نام برد. منظور از كمخونيهاي تغذيه اي كمخونيهايي است كه در اثر دريافت ناكافي مواد مغذي ايجاد ميشوند.
از مهمترين مواد مغذي جهت خونسازي كه كمبود آنها موجب بروز كمخوني ميشود ميتوان به آهن، ويتامين ب 12 و اسيدفوليك اشاره كرد. از بين آنها كمخوني ناشي از فقر آهن يكي از شايعترين كمخونيهاي تغذيهاي است.
كمخوني ناشي از فقر آهن
فقر آهن يكي از شايعترين اختلالات تغذيهاي در كشورهاي در حال توسعه و مهمترين علت كمخوني تغذيه اي در كودكان و زنان در سنين باروري است كه با ايجاد گلبولهاي قرمز كوچك و كاهش ميزان هموگلوبين مشخص ميشود كه اين بيماري سبب اتلاف منابع و مراقبتهاي بهداشتي، كاهش بهرهوري در اثر افزايش ميزان مرگ و مير ابتلا به بيماري در مادران و كودكان و بالاخره كاهش ظرفيت جسمي و رواني در بخش بزرگي از جامعه ميشود.
ميزان نياز به آهن
ميزان نياز به آهن براساس سن، جنس و وضعيت فيزيولوژيكي افراد متفاوت است. مثلا زنان باردار به علت افزايش حجم خون، رشد جنين و جفت و ساير بافتها به آهن بيشتري نياز دارند. به همين دليل بيش از سايرين در معرض خطر كمخوني قرار دارند. در شيرخواران در صورت سلامت مادران، ميزان آهن موجود در شير مادر براي 6ـ4 ماه اول زندگي كافي است. ولي در مورد نوزاداني كه با وزن كم متولد ميشوند، ذخاير آهن كم بوده و بايد از 3 ماهگي آهن اضافي به صورت قطره خوراكي خورانده شود. همچنين بستن پيش از موقع بند ناف نيز به اين دليل كه نوزاد را از يك سوم كل خونش محروم ميكند، خطر فقر آهن را افزايش ميدهد.
دلايل فقر آهن
دلايل گوناگوني براي كمبود آهن وجود دارد كه از آن جمله ميتوان به علل زير اشاره كرد
1 ـ دريافت ناكافي آهن به دليل رژيم غذايي مورد استفاده كه در آن آهن كمي وجود دارد، مانند بعضي از رژيمهاي گياه خواري.
2 ـ جذب ناكافي آهن در اثر اسهال، كاهش ترشح اسيد معده، مشكلات گوارشي يا تداخلات دارويي و داروهايي مثل كلستيرامين، سايمتيدين، پانكراتين، رانيتيدين و تتراسايكلين).
3 ـ افزايش نياز به آهن براي افزايش حجم خون در دوران نوزادي، نوجواني، بارداري و شيردهي.
4 ـ خونريزي زياد در دوران عادت ماهانه و يا در اثر جراحات يا ناشي از هموروييد (بواسير) يا بيماريهاي بدخيم و انگلها. كمبود آهن در مردان بزرگسال معمولا در اثر از دست دادن خون است.
علايم كمخوني ناشي از فقر آهن
بعضي از علايم كمخوني فقر آهن عبارتند از:
رنگ پريدگي پوست، زبان و مخاط داخل لب و پلك چشمها، خستگي زودرس، سرگيجه و سردرد، خواب رفتن و سوزن سوزن شدن دست و پاها، حالت تهوع و در كمخوني شديد گود شدن روي ناخن(ناخن قاشقي).
درمان كمخوني ناشي از فقر آهن
براي درمان كمخوني از چند روش استفاده ميشود كه بهترين و كمخطرترين آنها استفاده از مكملهاي خوراكي است. درمان با نمكهاي ساده آهن مثل سولفات فروي خوراكي كاملا موثر بوده و به شكل قرص، كپسول يا مايع است و بايد مصرف آنها تا چندين ماه ادامه يابد.
چنانكه اين قرصها با معده خالي مصرف شوند جذب آنها بهتر و بيشتر صورت ميگيرد، ولي در اين حالت سبب تحريك معده و بروز مشكلات گوارشي ميشوند. عوارض گوارشي ناشي از مصرف آهن نظير تهوع، دل پيچه، سوزش قلب، اسهال يا يبوست را ميتوان به حداقل رساند، به شرطي كه آهن را با ميزان بسيار كم مصرف كرده و به تدريج به ميزان آن افزوده تا به حد مورد نياز بدن برسد. بهتر است قرص آهن در آخر شب قبل از خواب استفاده شود تا عوارض ناشي از آن كاهش يابند.
ويتامينC جذب آهن را افزايش ميدهد. به همين دليل معمولا مصرف ويتامين C به همراه آهن پيشنهاد ميشود. علاوه بر درمان دارويي بايد به ميزان آهن قابل جذب در غذا نيز توجه كرد. جذب آهن غذا اغلب تحت تاثير شكل آهن موجود در آن ميباشد. آهن موجود در پروتئينهاي حيواني مانند گوشت گاو، ماهي، پرندگان (آهن هم) بيشتر جذب ميشود، در حالي كه جذب آهن پروتئينهاي گياهي مانند سبزيها و ميوهها (آهن غيرهم) كمتر ميباشد. بايد توجه داشت كه ويتامينC جذب آهن سبزيها و ميوهها (آهن غيرهم) را بيشتر ميكند. مصرف چاي همراه يا بلافاصله بعد از غذا ميتواند جذب آهن را تاحدصفر تا پنج درصد كاهش دهد.
قهوه، تخممرغ، شير و لبنيات، نان گندم، حبوبات (حاوي اسيد فيتيك) و فيبرهاي غذايي جذب آهن را به علت تشكيل كمپلكسهاي نامحلول كاهش ميدهند. بنابراين فرآوردههاي حاوي آهن، طي يك ساعت قبل يا دو ساعت بعد از مصرف هر يك از اين مواد نبايد مصرف شود.
منابع غذايي آهن دار
منابع غذايي آهندار عبارتند از جگر، قلوه، گوشت قرمز، ماهي، زرده تخممرغ، سبزيهاي داراي برگ سبز تيره مانند جعفري، اسفناج و حبوبات، مثل عدس و لوبيا همچنين ميوههاي خشك (برگهها) بخصوص برگه زردآلو و دانههاي روغني.
عوامل افزايش دهنده جذب آهن و منابع غذايي آنها:
1ـ اسيد سيتريك و اسيد اسكوربيك يا ويتامين ث كه در آلو، خربزه، ريواس، انبه، گلابي، طالبي، گل كلم، سبزيها، آب پرتقال، ليمو شيرين، ليمو ترش، سيب و آناناس وجود دارند ميتوانند عوامل افزايش دهنده جذب آهن در بدن باشند.
2 ـ اسيد ماليك و اسيد تارتاريك كه در هويج، سيب زميني، چغندر، كدوتنبل، گوجه فرنگي، كلم پيچ و شلغم موجود است نيز سبب افزايش جذب آهن ميشوند.
3 ـ محصولات تخميري مثل سس سويا نيز در اين دسته از عوامل گنجانده ميشود.
توصيههاي كلي زير را به كار ببنديد:
1 ـ استفاده از غذاهايي كه غني از آهن ميباشند.
2 ـ استفاده از منابع غذايي حاوي ويتامين ث هر وعده غذايي جهت جذب بهتر آهن (مثل پرتقال، گريبفروت، گوجه فرنگي، كلم، توت فرنگي، فلفل سبز، ليمو ترش)
3 ـ گنجاندن گوشت قرمز، ماهي يا مرغ در برنامه غذايي.
4 ـ پرهيز از مصرف چاي يا قهوه همراه يا بلافاصله بعد از غذا.
5 ـ برطرف كردن مشكلات گوارشي و يبوست.
6 ـ تصحيح عادات غذايي غلط (مثل مصرف مواد غير خوراكي مانند خاك، يخ) كه خود از علايم كم خوني فقر آهن مي باشند.
7 ـ مشاوره با پزشك و متخصص تغذيه جهت پيشگيري به موقع و يا بهبود كمخوني.
8 ـ استفاده از نانهايي كه از خمير ورآمده تهيه شدهاند.
9 ـ استفاده از خشكبار مثل توت خشك، برگه آلو، انجير خشك و كشمش كه منابع خوبي از آهن هستند.
10 ـ استفاده از غلات و حبوبات جوانه زده.
11 ـ شست و شو و ضد عفوني كردن سبزيهايي كه استفاده ميكنيد.
12 ـ شستن كامل دستها با آب و صابون قبل از تهيه و مصرف غذا و پس از هر بار اجابت مزاج
13 ـ مصرف روزانه يك قرص آهن از پايان ماه چهارم بارداري تا سه ماه پس از زايمان در زنان باردار.
14 ـ مصرف قطره آهن همزمان با شروع تغذيه تكميلي تا پايان 2 سالگي در كودكان.
- این پاسخ 6 سال، 10 ماه پیش توسط vida samiee اصلاح شده است.
-
نویسندهنوشتهها
- شما برای پاسخ به این موضوع باید وارد شوید.