دریافت مقادیر بالای روی از طریق دارو می تواند سبب مسمومیت حاد یا مزمن شود که از علائم مسمومیت حاد می توان تهوع، استفراغ، کاهش اشتها، گرفتگی عضلات، اسهال و سردرد را نام برد. از عوارض مصرف طولانی مدت مکمل های روی، اختلال در عملکرد آهن، اختلال در سیستم ایمنی، کاهش کلسترول خوب (HDL-C) و مشکلات ادراری است.
مصرف همزمان روی با برخی داروها می تواند سبب کاهش اثر دارو شود، به عنوان مثال افرادی که از آنتی بیوتیک تتراسیکلین استفاده می کنند، باید این آنتی بیوتیک را 2 ساعت قبل یا 4 تا 6 ساعت بعد از مصرف مکمل روی استفاده کنند یا کسانی که داروی پنیسیلامین مصرف می کنند باید مکمل روی را 2 ساعت قبل یا 2 ساعت بعد از مصرف دارو استعمال کنند.
با وجود آن که کمبود روی یکی از مشکلات شایع تغذیه ای در ایران است، اما مصرف مکمل های حاوی روی بدون تجویز پزشک توصیه نمی شود و به منظور کاهش کمبود روی در جامعه، مصرف رژیم غذایی متعادل و متناسب که حاوی تمام گروههای غذایی به خصوص گوشت و لبنیات است، توصیه می شود و برای آن که روی مصرفی به خوبی جذب شود، باید میزان فیتات رژیم غذایی را کاهش داد، به این منظور مصرف نان هایی که در تهیه آن ها از مخمر استفاده شده است، توصیه می شود. (همچنین خیساندن حبوبات قبل از پخت باعث کاهش فیتات موجود در آن می شود.)
_____________________________________________________________________________________
زهرا یاری، کارشناس ارشد تغذیه.