سندرم متابولیک مجموعه ای از عوامل خطرزای متابولیک می باشد که معمولا در یک فرد به طور همزمان بروز می کند. این عوامل خطرزا شامل، چاقی شکمی، فشار خون بالا، گلوکز بالای خون، افزایش غلظت تری گلیسیرید در خون و کاهش HDL می باشد.
در این رابطه محققین انجمن سلامت و اپیدمیولوژی دانشگاه مینسوتا مطالعه ای را به منظور بررسی رابطه مصرف مکمل ویتامین D و یا مصرف ویتامین D خوراکی و ابتلا به سندرم متابولیک در طی 20 طراحی نمودند.
در این مطالعه اطلاعات سلامت مربوط به 4727 فرد (مرد و زن، سیاه و سفید پوست) بررسی و رابطه بین مصرف ویتامین D خوراکی و مکمل درمانی با ویتامین D و میزان ابتلا به سندرم متابولیک در آنها ارزیابی شد.
نتایح بدست آمده از مطالعه فوق نشان داده که مصرف ویتامین D خوراکی و مکمل ویتامین D با میزان شیوع چاقی شکمی، افزایش قند خون، پایین بودن سطح HDL در طی 20 سال رابطه معکوس داشته است.
طی پیگیری های انجام شده در افراد جوان بالغ در طی 20 سال، مصرف ویتامین D خوراکی به علاوه مکمل ویتامین D با بروز سندرم متابولیک رابطه معکوس داشته است. این یافته تایید کننده اهمیت و نیاز به ویتامین D است، لذا توصیه می شود غذاهای حاوی ویتامین D و یا غنی شده با ویتامین D مانند ماهی و شیر بیشتر مورد استفاده قرار گیرند.
doi: 10.3945/ajcn.112.036863 Am J Clin Nutr July 2012 vol. 96 no. 1 24-29