سندرم خستگی مزمن CFS

در حال نمایش 4 نوشته (از کل 4)
  • نویسنده
    نوشته‌ها
  • #74431
    ezamani
    مشارکت کننده

    [align=justify]سندرم خستگی مزمن نوعی خستگی شدید و مستمر است که ممکن است با فعالیت فیزیکی یا ذهنی تشدید شود اما با استراحت بهبود نیافته و موجب کاهش فعالیت های جسمی، ذهنی و اجتماعی فرد می گردد و در نهایت به افسردگی و انزوا می انجامد.
    یکی از معیارهای اصلی در تشخیص این اختلال تداوم در بروز دوره های خستگی است و شدت آنها به حدی است که متوسط فعالیت روزانه را در حدود 50 درصد و به مدت حداقل 6 ماه کاهش می دهند. مطالعات نشان می دهند که شیوع این سندرم در زنان 2 برابر مردان است و معمولا در سنین 25 تا 45 سالگی بروز می کند. سایر علایم ونشانه های این سندرم عبارتند از: عدم تمرکز، فقدان حافظه، افسردگی، عصبانیت، ترس، زود رنجی، سردرد، حساس شدن غدد لنفاوی، تعریق شبانه، ضعف سیستم ایمنی و کاهش یا افزایش وزن.
    دلایل بروز این سندرم به خوبی شناخته نشده است. بررسی ها حاکی از این است که کمبود برخی از مواد مغذی احتمال ابتلا به این سندرم را افزایش می دهد که در ادامه به آنها می پردازیم:

    اسید فولیک:
    کمبود اسید فولیک منجر به اختلال در عملکرد مغز و در نهایت خستگی و افسردگی می شود. اسید فولیک در سبزی ها، میوه ها، قارچ، حبوبات، غلات سبوس دار و گوشت یافت می شود.

    ویتامین B12:
    کاهش میزان ویتامین B12 ارتباط مستقیمی با خستگی، افسردگی و اختلالات عصبی دارد. همچنین مصرف این ویتامین در بهبود اکسیژن رسانی به بافت ها و کاهش دردهای عصبی شایع در سندرم خستگی مزمن نقش موثری ایفا می کند. ویتامین B12 تنها در منابع غذایی حیوانی یافت می شود. جگر، تخم مرغ، شیر، گوشت و ماهی از منابع غنی این ویتامین به شمار می روند.

    سایر ویتامین های گروه B:
    کمبود سایر ویتامین های گروه B از جمله B1، B2، B3 و B6 نیز در بروز سندرم خستگی مزمن مشاهده شده اند.
    ویتامین B1 در گوشت، لوبیا، نخود، جوانه گندم، غلات سبوس دار و سیب زمینی یافت می شود.
    شیر و سبزیجات برگ سبز از منابع غنی ویتامین B2 به شمار می روند.
    ویتامین B3 در گوشت، ماهی، ماکیان و بادام زمینی به فراوانی وجود دارد. ماهیچه، جگر، تخم مرغ، غلات سبوس دار و دانه سویا نیز منابع خوبی از ویتامین B6 هستند.

    ویتامینC:
    کمبود ویتامین C موجب بروز خستگی، فقدان انرژی و افسردگی می شود. این ویتامین در بهبود گردش خون و ارتقای عملکرد سیستم ایمنی نقش دارد. ویتامین C در مرکبات، فلفل دلمه ای، انواع کلم، اسفناج، گوجه فرنگی، توت فرنگی و کیوی وجود دارد.

    منیزیم:
    هورمون های استرس موجب کاهش سطح منیزیم در بافت های بدن می شوند. تحقیقات نشان می دهند بسیاری از علایم مرتبط با سندرم خستگی مزمن از جمله دردهای مفصلی و عضلانی ناشی از کمبود منیزیم می باشند. مغزها، سبزیجات برگ سبز، غلات سبوس دار، حبوبات و دانه سویا از منابع عنی عنصر منیزیم هستند.

    روی:
    کمبود عنصر روی در اغلب بیماران مبتلا به سندرم خستگی مزمن مشاهده می شود. کاهش این عنصر در بدن موجب تضعیف سیستم ایمنی شده و منجر به خستگی و دردهای عضلانی می گردد. گوشت، ماکیان، غذاهای دریایی و تخم مرغ از منابع غنی عنصر روی می باشند.

    ال- تریپتوفان:
    ال- تریپتوفان یک اسید آمینه است. بر اساس مطالعات انجام شده میزان آن در خون بیماران مبتلا به خستگی مزمن کمتر از سطح طبیعی است. تریپتوفان پیش ساز یکی از واسطه های عصبی به نام سروتونین است که در تنظیم خلق و خو نقش دارد. تریپتوفان در منابع پروتئینی از جمله گوشت، ماکیان و ماهی یافت می شود.

    کوآنزیم Q10:
    کوآنزیم Q10 ماده ای است که در تنفس سلولی و تولید انرژی نقش دارد و همچنین دارای خاصیت آنتی اکسیدانی است. پزشکان معتقدند که مصرف مکمل کوآنزیم Q10 موجب بهبود خستگی مزمن و افزایش توانایی فیزیکی و ورزشی در این بیماران می شود. کوآنزیم Q10 در دامنه وسیعی از غذاها از جمله ماهی، مرغ، گوشت، غلات سبوس دار، سویا، بادام زمینی، جوانه گندم، اسفناج و کلم بروکلی یافت شده و علاوه بر آن در بدن نیز ساخته می شود.

    اسیدهای چرب ضروری:
    کاهش سطح اسیدهای چرب ضروری در بدن، یکی از دلایل بروز سندرم خستگی مزمن است. روغن ماهی، روغن زیتون، روغن کانولا و مغزها مانند گردو منابع غذایی اسیدهای چرب ضروری به شمار می روند.[/align]

    #98648
    madjd
    مدیرکل

    بيماران مبتلا به اين سندرم بايد يک برنامه متناوب چرخشي(در طول بيماري تا دوره بهبودي) را دنبال کنند.
    اگر بيماراني که در آستانه ي بهبودي هستند و تا حدي علائم و نشانه هاي آن کم شده است، بيش از حد فعاليت کنند، دوباره دچار خستگي و بيشتر شدن نشانه هاي سندرم خستگي مزمن مي شوند.
    * بيمار بايد برنامه روزانه خود را زمان بندي کند و در زماني که بيشترين انرژي را دارد، شروع به فعاليت کند.
    * در برنامه خود ورزش را قرار دهد، زيرا که ورزش به بدن و مغز براي سالم زيستن کمک مي کند.
    * از دوست يا فاميل براي سلامتي خود کمک بگيرد.
    * سر يک ساعت معين هميشه بخوابد.
    * اگر در اين بيماري دچار عدم حافظه يا عدم تمرکز شدند، هر آن چه که مهم است را بر روي کاغذ بنويسند. داروها ممکن است در بهتر خوابيدن به بيمار کمک کند که اين هم باعث افزايش قدرت تمرکز و يادگيري مي شود.

    #98850
    mary karbalayee
    مشارکت کننده

    خانم دکتر مجد
    خیلی ممنون از مطلبتون. ولی اگر ممکنه درباره این راهنمائی خودتان به بیمار مبتلا به عارضه خستگی مزمن که “از دوست يا فاميل براي سلامتي خود کمک بگيرد” توضیح بیشتری بدین.

    #98851
    madjd
    مدیرکل

    یکی از اصول درمان در بسیاری از بیماری ها همراهی افراد فامیل و دوستان در طی پروسه ی درمان با شخص بیمار است. در این زمینه هم درک متقابل اطرافیان (در بسیاری از موارد این بیماران دچار افسردگی میشوند) و کمک به بهبود آنها در روند درمانشان کمک کننده است.

در حال نمایش 4 نوشته (از کل 4)
  • شما برای پاسخ به این موضوع باید وارد شوید.