پوکی استخوان یک اختلال اسکلتی است که با کاهش سطح تراکم استخوان ها و کیفیت آنها مشخص می شود و خطر شکستگی ها را افزایش می دهد. شواهد حاکی از آنست که ارتباط مستقیمی بین الگوی رژیمی فرد (مثلاً مصرف بالای میوه و سبزیجات در رژیم مدیترانه ای) و سلامت استخوان ها وجود دارد. اهمیت فعالیت بدنی، مصرف کلسیم و ویتامین D در سلامت استخوان ها بر کسی پوشیده نیست، اما علاوه بر آن بایستی به سایر مواد مغذی از جمله پلی فنل های موجود در چای، دانه انگور، مرکبات، زیتون و آلو خشک نیز توجه نمود. علاوه بر این ویتامین K موجود در سبزیجات سبب افزایش سطح معدنی شدن و در نتیجه افزایش تراکم استخوان ها می شود.
ایزوفلاون های موجود در سویا یکی دیگر از موادی است که برای ارتقاء سلامت استخوان ها به ویژه در دوران سالمندی توصیه می شود. نشان داده شده است که مصرف سویا می تواند تراکم استخوان را در زنان یائسه افزایش داده و از بروز پوکی استخوان پیشگیری نماید، همچنین مصرف سویا سبب افزایش مقاومت استخوان ها در برابر شکستگی می شود. مصرف سویا سبب افزایش 54 درصدی در تراکم استخوان ها می شود.
______________________________________________________________________________________________________________
زهرا یاری، کارشناس تغذیه.