-
نویسندهنوشتهها
-
۶ دی، ۱۳۹۰ در ۰۳:۲۷ #71883n.fazelمشارکت کننده
شاید شما هم شنیدهاید که می گویند باید شیر و ماست زیاد بخوریم تا اثرات این همه سربی که از طریق هوای آلوده وارد بدنمان میشود، خنثی شود. آلودگی هوای تهران هم که هرچندوقت یکبار به خصوص در روزهای سرد به دلیل پدیده گلخانهای به حد بحرانی میرسد. اما این که میگویند لبنیات اثر سوء آلودگی هوا را کم میکند چقدر صحت دارد و اصلا تغذیه با اثرات آلودگی هوا ارتباطی دارد یا نه؟ …
قبل از این که سراغ سوال اصلی، یعنی کاهش اثرات مخرب آلودگی هوا به وسیله غذاها برویم، باید ببینیم آلودگی هوا چه تأثیری روی بدن میگذارد و تغییرات فیزیولوژیکی که در بدن به خاطر آلودگی هوا به وجود میآید، کدام است. وقتی میگوییم هوا آلوده است، اغلب به این معنی است که هیدروکربورهای ناشی از سوخت ناقص مواد سوختی در هوای تنفسی ما پخش شدهاند. این هیدروکربورها سرطانزا هستند. از طرف دیگر در ترکیبات نفتی مثل بنزین و گازوییل، معمولا انواع فلزات سنگین مثل سرب وجود دارند که با سوختن این مواد، در هوا منتشر می شوند
زندگی شهرنشینی و بهخصوص تهران نشینی را از این دردسرها گریزی نیست و ما اگر میخواهیم در این هوای آلوده سالم بمانیم، باید چیزهایی را رعایت کنیم که یکی از این چیزها، نوع تغذیهمان است.
● بهترین سبد غذایی
اگر آلودگی هوا خیلی شدید باشد، مشکل بتوان از اثرات سوءاش در امان ماند ولی در مورد میزانی از آلودگی که در اوقات عادی و در همه شهرهای بزرگ و صنعتی از جمله تهران وجود دارد، میشود با مصرف بعضی از غذاها اثرات مضر آلایندهها را کم کرد. برای کم شدن مضرات آلودگی هوا مصرف غذاهایی شامل ویتامین E و ویتامین D را پیشنهاد میشود. این ویتامینها میتوانند اثرات مسمومکننده گازهای آلاینده را خنثی کنند. ویتامین E را در روغنهای گیاهی، گردو، بادام، زیتون، جوانه گندم، جگر و سبزیجات دارای برگ سبز میتوانید مصرف کنید. منابع مناسب ویتامین D هم شیر، کره و زرده تخممرغ هستند که باید در برنامه غذایی روزانهتان باشند. البته میتوانید با تجویز متخصص، مکملهای ویتامین E و D را هم مصرف کنید. علاوه بر این ویتامینها غذاهای را توصیه میشود که حاوی آنتیاکسیدانهای سلنیوم و بتاکاروتن اند. سبزیجاتی مثل طالبی، انبه، کدو تنبل، فلفل،اسفناج، کلم و زردآلو بتاکاروتن دارند. سلنیوم را هم میتوانید در غذاهای دریایی، مرغ، نان و غلات سبوسدار پیدا کنید. ویتامین C هم میتواند به دفع سربی که با هوای آلوده وارد بدن ما شده کمک کند. شیر و لبنیات به خصوص پنیر و ماست هم به خاطر کلسیمی که دارند میتوانند با جذب عناصر سنگین مثل سرب تداخل کنند.پس بهطور کلی بهتر است مردم از سبزیها ومیوهها و لبنیات بیشتر استفاده کنند تا اثرات مخرب هوای آلوده را کاهش دهند.»
● بدترین سبد غذایی
اما چه عادتهای نادرست غذایی می توانند اثرات مخرب آلودگی هوا را در بدن ما بیشتر کنند؟ استفاده از تنقلات کم ارزش مثل چیپس و پفک و نوشابههای گازدار چون باعث اختلال جذب عناصر مفید در بدن میشوند میتوانند اثرات سوء آلودگی هوا را دوچندان کنند. موادی مثل سوسیس و کالباس به دلیل داشتن مواد شیمیایی و نگهدارنده، علاوه بر این که به خودی خود مضر و سرطانزا هستند برای افرادی که در معرض آلودگی هوای شهرها قرار دارند به هیچوجه توصیه نمیشوند.
روزنامه سلامت -
نویسندهنوشتهها
- شما برای پاسخ به این موضوع باید وارد شوید.