بله افرادی که توانایی مصرف شیر حاوی لاکتوز را ندارند می توانند از محصولات کم لاکتوز یا بدون لاکتوز بهره برند.
اما یک نکته وجود دارد افرادی که در هضم قند شیر (لاکتوز) مشکل دارند در 2 دسته جای دارند:
1- یک دسته به دلیل مشکلات ژنتیکی و مادرزادی و فقدان آنزیم لاکتاز و فعالیت آن در بدنشان، توانایی هضم لاکتوز را ندارند.
2- دسته ای دیگر به دلیل عدم مصرف شیر در طولانی مدت در هضم آن مشکل پیدا کرده اند.
توصیه به افراد گروه اول آنست که شیرهای بدون لاکتوز را مصرف کنند.
اما توصیه به گروه دوم آنست که به تدریج توانایی مصرف شیر را در خود ارتقا بخشند. ببینید برخی افراد هستند که برای مثال در کودکی و شیرخوارگی می توانسته اند شیر را هضم کنند ولی در سنین بزرگسالی دچار عدم تحمل لاکتوز شده اند. اما چرا؟
قند لاکتوز توسط آنزیم لاکتاز در بدن تجزیه می شود، در افرادی که شیر را از رژیم غذایی خود حذف نموده و برای مدت های طولانی ان را مصرف ننموده اند؛ ژنهای سنتز کننده آنزیم لاکتاز خاموش و غیر فعال می شوند و لذا آنها در هضم شیر مشکل پیدا می کنند. بهترین راهکار برای این دسته از افراد مصرف کم و تدریجی شیر است. در واقع باید شیر را رقیق کرده و به میزان کم و به تدریج آن را وارد رژیم غذایی خود کنند تا کم کم ترشح آنزیم لاکتاز در آنها تقویت شود و این مشکل به تدریج بر طرف گردد.