ویتامین های گروه B از جهات مختلفی برای بدن سودمند به شمار می آیند، برخی از این موارد شامل کاهش احتمال سرطان سینه، عملکرد سالم سیستم عصبی، شکل گیری سالم گلبول های قرمز، عملکرد سالم هورمون ها است. همچنین برخی مطالعات ویتامین B را در کاهش ریسک سکته های مغزی، کاهش شنوایی و نقص های جنینی موثر می دانند. ویتامین B6 در بسیاری از مواد غذایی شامل ماهی، کبد گوساله، نخود، سیب زمینی و موز یافت می شوند. غذاهای حاوی ریبوفلاوین- ویتامین B2 شامل بادام، پنیر، سبوس گندم، ماهی، گوجه فرنگی خشک شده در آفتاب و دانه کنجد می باشد. طبق آخرین مطالعات انجام شده در مرکز ملی سرطان آلمان، افزایش دریافت ویتامین B2 و B6 با کاهش ۲۰ درصدی ابتلا به سرطان روده بزرگ در ارتباط است.
در این مطالعه ی مشاهده ای رابطه دریافت ویتامین B و موارد ابتلا به سرطان کولون و رکتوم در ۸۸۰۴۵ زن آمریکایی طی ۱۶ سال مورد بررسی قرار گرفت. در طی این مدت ۱۰۰۳ مورد سرطان کولورکتال گزارش شد.
نتایج مشاهدات نشان داد، افراد شرکت کننده در مطالعه که دریافت متوسط ویتامین B2 آنها بیشتر از سایرین بود (بیش از ۹۷/۳ میلی گرم ریبوفلاوین در روز)، نسبت به افرادی که مقدار مصرف ویتامین B2 در آنها کمتر از حد میانگین بود (۸/۱ میلی گرم در روز) ۲۰ % احتمال ابتلا به سرطان کولون و رکتوم کمتر است.
همچنین دریافت ویتامین B6 بیشتر از ۸۸/۳ میلی گرم در روز نسبت به دریافت کمتر از حد متوسط B6 (کمتر از ۵۲/۱ میلی گرم در روز) اثر مشابهی بر کاهش احتمال بروز سرطان روده بزرگ داشته و ابتلا به این بیماری را تا ۲۰% کاهش می دهد. اما با توجه به نتایج مطالعه فوق دریافت غذایی و یا مکمل درمانی با فولات تاثیر قابل توجهی بر ریسک ابتلا به سرطان کولون و رکتوم ندارد.
پس از اجرای برنامه غنی سازی با اسید فولیک (برنامه ای که در سال ۱۹۹۸ در آمریکا شروع و بین ۳ تا ۹ سال ادامه داشت)، ریسک ابتلا به سرطان کولون و رکتوم به طور موقت و مقطعی افزایش داشت. این تاثیر منفی ممکن است به علت افزایش دریافت فولات بیش از حد نیاز بوده و یا به این علت است که پس از پایان یافتن دوره غنی سازی غلات با فولات به طور قابل توجهی دریافت این ویتامین در افراد کاهش یافت.
نکته عملی: با توجه به اینکه پایین بودن سطح این ویتامین ها کمتر از حد مطلوب سبب تجمع هوموسیستئین شده و در نهایت احتمال ابتلا به سرطان کولون و رکتوم را افزایش می دهد، لذا افزایش دریافت ویتامین B2 و B6 نقش محافظت کننده ای برای سلامت روده خواهد داشت و با کاهش ابتلا به سرطان کولورکتال در ارتباط است.
منبع:
Am J Clin Nutr February 2013 vol. 97 no. 2 332-343