چاقی مادر و کمبود ویتامین D در نوزاد

کمبود ویتامین D، مخصوصا در کودکان، زنان باردار، نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می‌کنند، و هر کسی که در محیط سر بسته است و پوست خود را می‌پوشاند، متداول است. جلوگیری از کمبود ویتامین D و مداوای آن حائز اهمیت است تا بدین ترتیب از رشد و سلامت خود و استحکام استخوانها اطمینان حاصل کنیم.
مطالعه ای که اخیرا به ثبت رسیده است بیانگر این موضوع می باشد که ویتامین D خون نوزادان متولد از مادران با وزن نرمال ۳ برابر بیشتر از نوزادان مادران چاق است. ویتامین D یک ویتامین محلول در چربی می باشد و مطالعات قبلی نشان می دهند که سطوح خونی ویتامین  Dدر افراد مبتلا به چاقی پایین تر می باشد.
در این بررسی ۶۱ زن باردار مورد مطالعه قرار گرفتند و شاخص توده بدنی این افراد قبل از بارداری به ثبت رسید که در محدوده نرمال یا دچار چاقی بودند. سطوح ویتامین D  به وسیله نمونه های خونی که از مادران در هفته های ۳۶ تا ۳۸ گرفته شد مورد بررسی قرار گرفت. در مورد نوزادان نیز نمونه خونی بند ناف بلافاصله بعد از تولد جمع آوری شد و به همراه چربی بدن، وزن و حجم آنها مورد بررسی قرار گرفت. پس از تجزیه و تحلیل داده ها مشخص شد که سطح ویتامینD خون نوزادن متولد شده از مادران با وزن نرمال ۳ برابر نوزان مادران دچار چاقی است و این موضوع مطرح می گردد که شاید نیاز باشد که مادران مبتلا به چاقی مقادیر بالاتری از این ویتامین را در حین بارداری دریافت کنند.

در این مطالعه که به تازگی در مجله ی Clinical Endocrinology چاپ شده است، هر دو گروه مادران با وزن نرمال و دچار چاقی سطوح مشابهی از ویتامین Dدر پایان بارداری داشتند و این در حالی است که زنان دچار چاقی ویتامین D کمتری را به فرزند خود انتقال می دهند.
تقریبا تمامی مادران شرکت کننده در این مطالعه پیش از تولد نوزادشان مولتی ویتامین استفاده می کردند و این موضوع  می تواند علت مکفی بودن سطوح ویتامین D  در بدن مادران دچار چاقی باشد ولیکن سطح این ویتامین در خون نوزادان این مادران پایین بود. این احتمال وجود دارد که ویتامین D در بافت های چربی مازاد مادران دچار چاقی انباشته شده و به بدن نوزادشان منتقل نگردد.
نکته عملی: بر اساس نتایج مطالعه اخیر مشاهده گردید که چاقی مادر سبب کمبود ویتامین Dدر نوزاد می گردد بنابراین  باز هم بیشتر از گذشته به موضوع کنترل وزن و فواید آن پی می بریم. فراموش نکنیم که تناسب اندام گامی است در جهت داشتن فرزندان سالمتر و جلوگیری از بیماری هایی که آنها را تهدید می کند .
منبع:

Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 2012; 98 (1): 114

 

Loading