پسوریازیس یک بیماری شایع خودایمنی است که با علائمی مثل قرمزی، تحریک و لکه های سفید نقره ای روی پوست مشخص می گردد. آمارها حاکی از آن است که ۷ میلیون نفر درآمریکا از این مشکل رنج می برند. در اصل این بیماری ژنتیکی است، اما برخی عوامل محیطی مثل مواجهه زیاد با نور آفتاب، مصرف زیاد الکل، استرس، هوا یا پوست خشک، برخی داروهای خاص و خیلی عفونت ها باعث برانگیخته شدن و تشدید آن می شوند. مطالعات نشان داده اند که بیماری پسوریازیس خود زمینه ابتلا به بیماری های متابولیک مثل دیابت، پرفشاری خون، حمله قلبی و سکته را ایجاد می کند. اخیرا این فرض مطرح شده است که چاقی نیز عاملی برای بروز پسوریازیس است .

محققین به منظور تعیین ارتباط چاقی با بیماری پسوریازیس، با استفاده از پرونده الکترونیک سلامت، به بررسی  بیش از ۷۰۰ هزار کودک از نژاد های مختلف پرداختند. نتایج این مطالعه که در ژورنال  Pediatricsمنتشر شده است نشان داد کودکان چاق ۴۰% بیشتر از کودکان با وزن نرمال به پسوریازیس مبتلا می شوند و کودکان با چاقی شدید،  تا ۸۰% بیشتر در معرض خطر ابتلا به پسوریازیس هستند. بعلاوه کودکان مبتلا به این بیماری، ۱۶-۴% سطح کلسترول بالاتری از کودکان هم وزن غیر مبتلا داشتند، که این خود عاملی برای بروز بیماری های قلبی عروقی در آینده است.

بنابراین چاقی در دوران کودکی به طور معناداری خطر بروز پسوریازیس را افزایش می دهد. این بیماری با افزایش سطح کلسترول خون باعث افزایش خطر بیماری های قلبی عروقی در آینده نیز خواهد شد. لذا کنترل و پیگیری بیماران مبتلا به پسوریازیس در اوایل زندگی، به منظور شناسایی علائم بیماری های قلبی عروقی و اقدام به درمان به موقع برای کاهش خطر حمله های قلبی و سکته ضروری خواهد بود .

نکته عملی: چاقی و افزایش وزن در کودکی زمینه بیماریهای متابولیک و فلبی را در آینده زندگی فراهم می نماید.  اما به طور شگفت انگیزی، چاقی در دوران کودکی عامل مهمی در ابتلا کودک به بیماری پسوریازیس است که این بیماری خود تهدیدی جدی برای حفظ سلامت قلب و عروق می باشد. بنابراین به منظور پیشگیری و درمان چاقی در کودکان، باید آنها را از همان کودکی به اجتناب از پرخوری و بی تحرکی تشویق کرد.

منبع: The Journal of Pediatrics, 2011

Loading