درمان محرومیت از آندروژن روشی کارآمد برای مقابله با سرطان پروستات است. با این حال، به دنبال این درمان و به علت سرکوب هورمون مردانه تستوسترون (هورمونی که به رشد سرطان کمک میکند)، قدرت و توده عضلانی بیماران کاهش یافته و چربی بدن آنها افزایش مییابد. بنابراین، به تدریج خطر بروز سایر بیماریها مانند بیماری قلبی و دیابت در آنها افزایش مییابد. تحقیقات جدید نشان میدهد که رژیم غذایی و ورزش متوسط در مقابله با این عوارض جانبی موثر هستند.
در مطالعه حاضر ۳۲ بیمار مبتلا به سرطان پروستات شرکت کردند. تمامی این افراد بیتحرک بوده و در ۶ ماه گذشته کمتر از ۱ ساعت در هفته ورزش کرده بودند. نیمی از شرکتکنندگان به مدت ۱۲ هفته تحت مداخلهای که شامل ورزش و مشاوره تغذیهای بود، قرار گرفتند. این افراد تشویق شدند که از رژیم غذایی گیاهی پیروی نمایند.
بررسی شرکتکنندگان در ابتدا و سپس ۲ و ۳ ماه پس از شروع مطالعه نشان داد بین دو گروه تفاوتهای قابل توجهی وجود دارد. در کسانی که مداخله ورزش و رژیم غذایی بر روی آنها انجام شده بود تحرک و قدرت عضلانی افزایش و توده چربی کاهش یافته بود. به طور کلی، در این افراد ۴/۴ پوند از وزن کاسته شده بوده که ۴ پوند آن مربوط به کاهش چربی بدن بود. همچنین میزان چربی بدن بیش از ۲ درصد کاهش یافته بود، اما در گروه دوم چربی بدن ۱/۸ درصد افزایش یافته بود. میزان تحرک نیز در گروه مداخله افزایش و در گروه دوم کاهش یافته بود.
نکته عملی: با کاهش میزان عضلات و افزایش چربی بدن در طی هورمون درمانی خطر بروز اختلالات متابولیکی که زمینه را برای بروز دیابت و بیماری قلبی فراهم میسازد. افزایش مییابد. ورزش و افزایش مصرف غذاهای گیاهی از بروز این عوارض جلوگیری میکند.
منبع:
Brian C Focht et al. Annals of Behavioral Medicine 2018.