مصرف میان وعده یک رفتار فراگیر در ایالات متحده شده است به طوری که در حدود ۹۷% از مردمان آمریکا حداقل یک میان وعده در روز را مصرف می کنند. نظر به اینکه افزایش تکرر مصرف میان وعده و افزایش سایز آن در میان بزرگسالان آمریکا با افزایش دنباله دار میزان چاقی و کمبود گسترده مواد مغذی همراه شده است، بسیار حائز اهمیت است که میان وعده هایی با ریسک کمترِ افزودن وزن در کنار تامین مواد مغذی تعیین شوند.
در مطالعه ای که به تازگی در مجله European Journal of Clinical Nutrition به چاپ رسیده است، شرکت کنندگان با مصرف روزانه ۵/۱ انس بادام خشک، کاهش گرسنگی را تجربه کردند و بدون اینکه وزنی اضافه کنند دریافت چربی غیراشباع مونو ("چربی خوب") و ویتامینE غذایی داشتند.
در این مطالعه بالینی کنترل شده، ۱۳۷ بزرگسال در معرض ریسک افزایش یافته دیابت نوع ۲ شرکت داده شدند تا اثر بادام خورده شده در وعده اصلی یا میان وعده بر قند خون، اشتها، و وزن بدن تعیین شود. شرکت کنندگان به طور تصادفی در یکی از ۵ گروه زیر به مدت ۴ هفته قرار داده شدند: گروه کنترل که از مغزها یا دانه ها در طول دوره مطالعه استفاده نکردند، دو گروه وعده اصلی و دو گروه میان وعده که ۴۶ گرم بادام را به ترتیب در زمان وعده صبحانه یا ناهار، یا زمان میان وعده صبح یا عصر به طور روزانه مصرف کردند.
نتایج حاکی از آنند که دریافت چربی غیراشباع مونو و ویتامینE به طور معناداری در تمام گروه های مصرف کننده بادام در مقایسه با زمان شروع و گروه کنترل بیشتر بود. به علاوه میزان گرسنگی و میل به خوردن طول روز در گروه های میان وعده و گروه های وعده اصلی در مقایسه با گروه کنترل کاهش معناداری داشت و کاهش مشخص بیشتری در زمان مصرف بادام به عنوان یک میان وعده دیده شد. علی رغم مصرف ۲۵۰ کالری ناشی از ۵/۱ انس بادام در روز، وزن بدن در میان شرکت کنندگان افزایش نیافت که محققین مطالعه علت این امر را جبران انرژی در رژیم غذایی می دانند.
نکته عملی: شواهد بدست آمده پیشنهاد می کنند که دریافت میان وعده می تواند یک استراتژی کنترل کننده وزن باشد که البته بستگی به نوع مواد غذایی مصرف شده دارد. اثرات مثبت دریافت روزانه ۵/۱ انس بادام بر گرسنگی، کنترل اشتها، و در عین حال تامین میزان توصیه شده ویتامینE بدون هیچ تاثیری بر وزن بدن، آن را به عنوان یک انتخاب هوشمندانه برای میان وعده مطرح می کند که درحفظ وزن سالم کمک کننده است.
منبع:
S Y Tan, et al. “Appetitive, dietary and health effects of almonds consumed with meals or as snacks: a randomized, controlled trial”, European Journal of Clinical Nutrition, 2013.