علیرغم محبوبیت رژیم غذایی پرپروتئین، تحقیقات کمی در مورد تاثیر این نوع رژیم غذایی بر روی خطر بروز نارسایی قلبی در مردان انجام شده است. بنابراین لازم است که خطرات و فواید احتمالی آن به خوبی مشخص شود.
مطالعات گذشته نشان دادهاند که بین رژیم سرشار از پروتئین (به خصوص از منابع حیوانی) با افزایش خطر دیابت نوع ۲ و حتی مرگ ارتباط وجود دارد. با توجه به نتایج مطالعهای که اخیراً توسط انجمن قلب آمریکا منتشر شده در مردان میانسال دریافت مقادیر زیاد پروتئین با افزایش مختصر خطر نارسایی قلبی مرتبط است. در این بیماری توانایی قلب برای انتقال خون و اکسیژن به سایر نقاط بدن کاهش مییابد. نارسایی قلبی طول عمر را کاهش میدهد. از آنجاکه درمانی برای این بیماری وجود ندارد پیشگیری از طریق اصلاح سبک زندگی، رژیم غذایی و … بسیار حیاتی است.
در مطالعه اخیر ۲۴۴۱ مرد ۴۲ تا ۶۰ ساله حدوداً به مدت ۲۲ سال مورد پیگیری قرار گرفتند. در طی این مدت ۳۳۴ نفر به نارسایی قلبی مبتلا شدند. ۷۰ درصد پروتئین مصرفی شرکتکنندگان در مطالعه از منابع حیوانی و ۲۷/۷ درصد از منابع گیاهی بود. دریافت بالاتر پروتئین تقریباً از اغلب منابع غذایی با افزایش مختصر خطر نارسایی قلبی مرتبط بود. تنها پروتئین موجود در ماهی و تخممرغ با خطر بروز این بیماری ارتباطی نداشت. دریافت بالاتر پروتئین از تمام منابع غذایی، از منابع حیوانی، از لبنیات و از منابع گیاهی به ترتیب خطر این بیماری را ۳۳، ۴۳، ۴۹ و ۱۷ درصد افزایش میداد.
پژوهش حاضر اولین مطالعهای است که به بررسی ارتباط پروتئین رژیم غذایی با خطر نارسایی قلبی پرداخته است. بنابراین برای تائید این نتایج باید مطالعات بیشتری انجام شود.
نکته عملی: رژیم غذایی پرپروتئین خطر نارسایی قلبی را در مردان میانسال افزایش میدهد. انجمن قلب آمریکا توصیه میکند که رژیم غذایی حاوی انواع میوهها، سبزیجات، غلات کامل، لبنیات کم چرب، ماکیان، ماهی، حبوبات، روغنهای گیاهی و مغزها باشد. همچنین دریافت شیرینیجات، نوشیدنیهای حاوی قند و گوشت قرمز محدود شود.
منبع:
Heli E.K. Virtanen et al. Circulation: Heart Failure 2018.