پژوهش های جدید نشان میدهد که قند فروکتوز که به طور فراگیر در فرآوردههای غذایی از جمله شربت ذرت،نوشابههای گازدار، آبنباتها و بسیاری از غذاهای کارخانهای به کار میرود، ممکن است باعث آن شود که سلولهای چربی با سرعت بیشتری تکثیر شوند و به این ترتیب میتواند نقش مهمی در چاقی کودکان و بزرگسالان داشته باشد.
به گفته کمیته قلب و تغذیه آمریکا میزان مصرف قند در مردان و زنان نباید بیشتر ار ۱۰۰-۱۵۰ کالری در روز باشد. همچنین توصیه می شود میزان قند دریافتی کمتر از ۲۵ درصد کل انرژی روزانه باشد. در مطالعه ای که جهت مقایسه تاثیر گلوکز، فروکتوز و نیز شربت ذرت در افزایش ریسک ابتلا به بیماریهای قلبی انجام گرفته است ۴۸ نفر با سن ۱۸-۲۰ سال و ایندکس بدنی (BMI) 18-35 در طول ۵/۳ روز با رژیم معمول ۵۵% کربوهیدرات تغذیه شدند. در این مطالعه افراد در سه گروه مجزا روانه ۳ سروینگ از گلوکز،یا فروکتوز و نیز شربت ذرت شیرین شده با فروکتوز را دریافت کردند.که البته این مقدار بر اساس میزان توصیه شده ۲۵% تنظیم گردید.
در انتهای مطالعه مقدار تری گلیسرید۲۴ ساعته ، کلسترول LDLو آپولیپوپروتئین ها در این افراد بررسی شد که نشان می داد میزان تری گلیسرید با مصرف فروکتوز و شربت ذرت به مقدار قابل توجهی افزایش داشته است. همچنین میزان LDLو آپولیپوپروتئین ها افزایش پیدا کرده بود ولی این تغییرات در گروهی که از گلوکز استفاده کرده بودند مشاهده نشد.
نکته عملی: مطالعات نشان دادند که مصرف شربت ذرت شیرین شده با فروکتوز حتی اگر در ۲۵% میزان دریافتی کربوهیدراتها قرار بگیرند می توانداحتمال ابتلا به بیماریهای قلبی را افزایش دهد. همچنین توصیه می شود مصرف فروکتوز که در اکثر فرآورده های غذایی وجود دارد محدود گردد.
منبع:The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism(JCEM) ۲۰۱۱۹۶:E1596-E1605